Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

„Nahé“ dresy cyklistek nepřipustíme, ujišťoval prezident UCI

Sport

  15:33
SANTIAGO DE COMPOSTELA/PRAHA (od našeho zpravodaje) - Brian Cookson, prezident Mezinárodní cyklistické unie UCI, se v závěru Vuelty vozil ve svém V.I.P. voze za pelotonem a pořizoval na Twitter snímky jezdců. Také se setkal s Olegem Tiňkovem a šéfy jiných týmů. Ale zároveň musel novinářům odpovídat na otázky: Co říkáte těm „nahým“ dresům cyklistek?

Nahé dresy cyklistek. foto: twitter.com

Červeno-žluto-bílý dres kolumbijského ženského týmu, jenž vzbuzuje dojem, že cyklistky jsou pod pasem v citlivých oblastech nahé, se stal terčem kritiky.

Tým Bogota Humana se tak představil na závodě Kolem Toskánska, kde šest jezdkyň stáje v těchto dresech pózovalo i při prezentaci týmů.

Fotografie z prezentace začala vzápětí rychle putovat po sociálních sítích. Fanoušci řešili, zda "tvůrci těchto dresů mají v hlavě kameny místo mozku", či zda jsou takové dresy "feministické nebo sexistické".

Netrvalo dlouho a k reakci byl v průběhu Vuelty vyzván také Brian Cookson. "Tímto případem se zabýváme," reagoval. "Takové dresy jsou pro nás v každém ohledu nepřípustné."

Dresy se nelíbi ani mistryni světa

Do tažení proti nim se zapojily i některé cyklistky, včetně Nicole Cookové, olympijské a světové mistryně. "Tyto dresy obrátily náš sport ve vtip. Dívky, buďte samy sebou a řekněte NE," vyzývala Britka.

Rovněž Kathryn Bertineová, jedna z hlavních organizátorek ženského závodu La Course by Le Tour, žádala: "UCI, prosím vás, intervenujte." Vyzvala, aby tvůrcům designu, bylo napříště zakázáno navrhovat další závodní dresy.

Podle listu El Tiempo navrhla dres 22letá Angie Tatiana Rojas Suarezová, jedna z členek týmu a zároveň mistryně Kolumbie v cyklistice i rychlobruslení.

Suarezová má vysokoškolský diplom v oblasti sociálních médií a žurnalistiky, pracuje jako novinářka pro časopis Mundo Ciclistico a rovněž coby vedoucí komunikace společnosti, vyrábějící vitamínové produkty, která je jedním ze sponzorů týmu. Zároveň je mluvčí Národní komise pro ženskou cyklistiku.

Dres nepovažuje za "nejhezčí, který tým měl", ale zároveň se podivuje nad kritikou, která je podle ní vyvolána pouze snahou o senzacechtivost. Italský server Tuttobici se dokonce tento týden omluvil týmu, že připustil vulgární diskusi k „nahým“ dresům, postrádající respekt a úctu vůči členkám týmu.

Kolumbijské ministerstvo sportu dres nekritizovalo

Vedení týmu Bogota Humana se brání tím, že barva v citlivých oblastech není tělová, nýbrž zlatá - a že zlatá lycra bývá na fotografiích zkreslena. Zároveň funkcionáři odkazují na někdejší dres mužského týmu Footon Servetto (předchůdce pozdějšího Fuji Servetto, aktéra Tour). Ten byl skutečně vyveden v barvách lidského těla, s velkým otiskem nohy přes břicho.

Námitky k současnému dresu Bogota Humana nemělo ani kolumbijské ministerstvo sportu, jež tým zašťiťuje, ani město Bogota, které je jeho sponzorem. Naopak britská BBC sice publikovala na svém webu fotografii sporného dresu, ale diskutované pasáže zakryla černou páskou.

Carlos Ferreira Olando Pinzon, předseda organizace Liga de Ciclismo de Bogotá, pod níž tým spadá, sepsal nyní otevřený dopis, v němž odsuzuje nedostatek respektu a výsměch, jemuž byly kolumbijské cyklistky vystaveny v mezinárodním tisku. "Tento dres byl navržen bez zlé vůle a rozhodně není jeho účelem využívat členky týmu nežádoucím způsobem coby prostředníků k prodeji výrobků jednoho ze sponzorů. Na fotografii, která se objevila v médiích a způsobila tuto diskuzi, je vizuální okrový efekt, který však není vidět na jiných snímcích nebo v reálu."

Přesto se zdá předvídatelné, že další závody už v těchto dresech Kolumbijky neabsolvují.

Brian Cookson totiž v závěru Vuelty uvedl: "UCI zašle dopis kolumbijské asociaci a připomene jí, že je odpovědností národní federace, aby kontrolovala vhodnost dresů regionálních a klubových týmů, závodících na mezinárodní úrovni.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!