Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Najde se před zraky Zátopkové nová boxerská naděje? Startuje Memoriál Julia Tormy

Sport

  9:00
PRAHA - Už 25. ročník boxerského Memoriálu Julia Tormy odstartuje odpoledne tradičně v hotelu Olšanka v Praze. Následovníkům olympijského vítěze z roku 1948 budou dělat konkurenci boxeři ze Slovenska, Maďarska, Itálie, ale i Rumunska či Ruska. Poprvé se v jeho rámci představí také dívky a ženy.

Ilustrační foto - amatérský box. foto: Reuters

Byl mistrem Evropy (1949), především pak je ale zlatým medailistou z her v Londýně v roce 1948 a mužem, který nikdy před nikým neuhnul v ringu ani mimo něj. Július Torma se zapsal do historie tuzemského boxu zlatým písmem a jeho památku už od roku 1992 uctívá turnaj mladých nadějí nesoucí jeho jméno.

„Věřím, že budeme pokračovat v tradici tohoto turnaje a přivítáme stejně jako každý rok kvalitní boxery a letos i boxerky z celé Evropy,“ řekl před turnaje prezident České boxerské asociace Svatopluk Žáček.

A přestože nakonec nedorazí výpravy Polska a Izraele, bude se nač dívat, už v pátek by se mělo odboxovat více jak 15 duelů. „Sílu mají Slováci, skvělé boxery přivezou Maďaři a Italové, v jejíchž řadách jsou úřadující mistr Evropy Carlo Nicola, či další medailisté z kontinentálních šampionátu,“ přidává reprezentační kouč juniorů Vasil Larionov.

Ten nominoval na Memoriál Julia Torma, které se mohou zúčastnit talenty narozené v letech 1998 a 1999) Marka Mirgu (váha do 52 kg), Mirka Gorola (56 kg), Jana Forejtka (56 kg), Jakuba Šudu (60 kg), Adama Trnčáka (64 kg), Petra Nováka (64 kg), Davida Kotrče (69 kg), Michala Chludila (69 kg), Václava Zadáka (75 kg), Vítka Uhera (75 kg), Dominika Volka (81 kg), Jirku Havla (91 kg), Tomáše Šálka (nad 91 kg), Jána Pavla (nad 91 kg) a Matouše Petříka (nad 91 kg). Celkem by se mělo sjet do Prahy zhruba 100 boxerů a boxerek.

Většina z českých mladíků má za sebou dvě letní soustředění – první kondiční ve Vysokých Tatrách, druhé pak již boxerské v rámci Olympijského parku na Lipně během her v Riu. „Obě soustředění byla kvalitní. Potřebovali bychom mezinárodní sparingy, což se přes léto nepovedlo, ale i tak jsem spokojený. Uvidíme, jak si kluci povedou před domácím publikem,“ dodává Larionov.

Dorazí opět legendární oštěpařka Dana Zátopková?

V hledišti Velkého sálu v hotelu Olšanka nebudou během tří dnů chybět ani československé legendy tohoto sportu, stejně jako loni je pozván mimo jiné i Slovák Ján Zachara, další to zlatý olympijský medailista a v padesátých letech minulého století chráněnec Julia Tormy.

Každý rok dostává pozvání také Dana Zátopková, slavná to československá oštěpařka a manželka vytrvalce Emila Zátopka. Oba totiž pojilo s Tormou, jenž v roce 1991 ve věku 69 let, dlouholeté přátelství.

Letos poprvé se navíc nejprestižnějšího mládežnického boxerského turnaje ve střední Evropě zúčastní zásluhou reprezentačního kouče Pavla Dostála také dívky a ženy. Chybět nebudou ani elitní domácí bojovnice Martina Schmoranzová a Lenka Kardová, které se postaví špičkovým polských soupeřkám.

25. ročník Memoriálu Julia Tormy startuje vyřazovacími koly v pátek od 14:00 hodin, semifinále se odboxují v devíti juniorských vahách v sobotu od 16:00 hodin, v neděli jsou pak od 10:00 hodin naplánované finálové boje. V rámci víkendových klání se pak představí v hotelu Olšanka (Táboritská 23, Praha 3) také ženy a dívky. Vstupné je do hlediště je zdarma.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!