Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Nakonec stříbrný Kulhavý: Když jsem viděl bouřky, tak jsem z toho byl nešťastný

Sport

  10:00
NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ - Dovedl štafetu do stříbrného konce, i přesto sympaticky biker Jaroslav Kulhavý po medailovém závodě na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě směřoval chválu jinam: "Katka Nash předvedla nejlepší výkon, předala mi štafetu výborně. Udělala ten závod."

Jaroslav Kulhavý. foto: ČTK

Když se předávaly medaile, reprezentační trenér Viktor Zapletal pochodoval pod pódiem. Byl evidentně nadšený, usmíval se a tleskal. Však na druhém nejvyšším stupínku měl čtyři své svěřence.

Mezi nimi i olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého, který udržel pozici po fantastickém výkonu Kateřiny Nash - a dojel do cíle druhý. „Jsem rád, že jsme začali medailí, alespoň jsme trochu splnili závazek,“ vykládal pak novinářům Jaroslav Kulhavý.

Jaké máte první pocity po zisku medaile?
Je to super. První Francouzi byli kousek, ale bylo tam asi pět deset vteřin, kde se to lámalo. Bohužel, ty mi chyběly. Mohli jsme jet o titul. I tak je ale druhé místo perfektní. Na začátku závodu to tak ani nevypadalo, míchalo se to. Katka Nash ale předvedla nejlepší výkon. Přeskákala spoustu závodnic. Dojela do skupiny o medaili, to závod rozhodlo. Já jsem už jsem to jen nějakým způsobem udržoval.

Závod cross country smíšených štafet Mistrovství světa horských kol v Novém...
Finišer vítězné francouzské štafety Jordan Sarrou.

Před závodem intenzivně pršelo. Jak jste se pral s podmínkami?
Bylo to nepříjemné, že to přišlo těsně před štafetami. Na suchu se jezdí úplně jiné stopy. Když to zmokne, tak se na kořenech musí jet úplně jinak. Já jsem si okruh před startem jednou projel, abych tam někde nepřelítl a nespadnul. Mně to každopádně nepřidalo. Když jsem viděl bouřky, tak jsem z toho byl nešťastný.

Když jste vstupoval do posledního úseku, měl jste myšlenky, že byste dojel prvního Francouze?
Určitě myšlenky byly, ale já jsem pořádně nevěděl, kdo to je. To jsem zjistil až v průběhu závodu, že tam jede Jordan Sarrou, který je fakt hodně rychlý, kór tady na ty krátké vzdálenosti. Ve svěťáku byl naposledy, tuším, čtvrtý nebo třetí. Výkonnostně je na tom tedy hodně dobře. Věděl jsem, že dvacet vteřin bude těžkých, ale člověk nikdy neví, jestli ten před ním neudělá chybu nebo něco. Určitě to tedy nebylo tak, že bych si od začátku držel jen druhé místo. První věc byla zbavit se lidí za mnou – Švýcara a Němce, což se mi povedlo, následně neudělat chybu a také být schopný zareagovat na vlastní chybu.

Uklidnil jste se před nedělním závodem?
Určitě ano, člověk si to zkusí. Jsou tady tisíce fanoušků, ti si to zasloužili, možná jsme je trochu navnadili. A i kdyby šampionát pokračoval už špatně, přišla nějaká smůla, tak jednu medaili máme, nevyjdeme s prázdnou. Je to určitě důležité pro nás jako Českou republiku.

A jel jste vůbec na sto procent, nebo se soustředíte na neděli?
Samozřejmě v rámci možností. Ve sjezdech jsem nechtěl tolik riskovat. Možná bych tam ještě urval pár vteřin, ale na zlato by to stejně nedalo, takže bylo by to určitě zbytečné tady riskovat nějaký pád. Ten výkon tedy asi nebyl úplně stoprocentní.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!