Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Napodruhé už smrti neutekl. Při pokusu o rychlostní rekord zemřel Zef Eisenberg, bylo mu 47 let

Sport

  5:00
York - Před čtyřmi lety byl k němu osud při rychlé jízdě na motorce nakloněný a skončilo to jedenácti zlomeninami a poraněnou pánví, tentokráte už při něm štěstí nestálo. Při pokusu o překonání rychlostního pozemního rekordu zemřel na letišti Evlington nedaleko Yorku motocyklový závodník a milionář Zef Eisenberg. Na stejném místě v roce 2006 utrpěl velmi vážnou nehodu i jeden ze tří průvodců úspěšné televizní show Top Gear Richard Hammond.

Zef Eisenberg se svým Porsche. foto: planetporsche.org

Britský spolek Motorsport UK uvedl, že Zef Eisenberg při pokusu o překonání britského pozemního rekordu s Porsche 911 Turbo S (motor o objemu 4,1 l produkuje až 1200 koní) těžce havaroval a podlehl následkům nehody.

Motorsport UK zároveň vzdal hold „velmi oblíbenému členovi motoristické komunity“ a potvrdil, že bylo zahájeno úplné vyšetřování havárie. Sedmačtyřicetiletý Brit řídil tým Madmax Race, který se pokouší o rychlostní rekordy s motocykly a automobily.

Pro rodáka z Guernsey to nebyla první těžká nehoda.

V roce 2016 byl i podle vyjádření doktorů „velmi blízko smrti“, když havaroval na motocyklu v rychlosti 230km/h na témže místě. Tehdy utrpěl 11 těžkých zlomenin, včetně vážného poranění pánve, ze kterého se ale nakonec dostal. 

Zef Eisenberg se svým motocyklem.

Navzdory obavám, že už nikdy nebude chodit, se Eisenberg vrátil k závodění o rok později.

V roce 2019 navíc sedmačtyřicetiletý motoristický nadšenec vytvořil rekord v populární „létající míli“ na Pendine Sands ve Walesu, kdy na písku jeho Porsche jelo průměrnou rychlostí 534 km/h, čímž překonal rekord herce Idrise Elby. 

K tomu Eisenberg drží rekord v Guinessově knize za nejrychlejší jízdu na turbínou poháněném motocyklu (363 km/h) a tři rychlostní rekordy na motorce pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace (FIA).

Eisenberg za sebou zanechal životní partnerku Mirellu D’Antonio a dvě děti.

Mimochodem, na letišti Evlington havaroval i slavný průvodce televizní show Top Gear Richard Hammond. Závodnímu vozu s tryskovým pohonem, který pilotoval, praskla pneumatika v rychlosti 463 kilometrů za hodinu. Hammond utrpěl vážná zranění mozku, byl dva týdny v komatu a v nemocnici strávil pět týdnů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!