Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Naprostá dominance. Ledecká vyhrála i pátý obří slalom sezony

Sport

  13:30
bansko - Snowboardistka Ester Ledecká vyhrála pátý závod Světového poháru v paralelním obřím slalomu v olympijské sezoně. V Bansku měla štěstí v semifinále a ve finále pak porazila Němku Selinu Jörgovou.

Ester Ledecká je v této sezoně v obřím slalomu neporazitelná. foto: ČTK

Upevnila si vedení v pořadí disciplíny a v neděli by po dalším závodu v Bansku už mohla mít jistý malý glóbus. Zároveň vévodí i celkovému pořadí SP.

Výsledky:

1. Ledecká, 2. Jörgová, 3. Hofmeisterová (obě Něm.).

Průběžné pořadí obřího slalomu (po 6 závodech): 

1. Ledecká 5000, 2. Hofmeisterová 3110, 3. Jörgová 2920.

Průběžné pořadí SP (po 8 závodech): 

1. Ledecká 5290, 2. Hofmeisterová 4130, 3. Schöffmannová (Rak.) 3650.

V bulharském středisku dvaadvacetiletá Ledecká navázala na triumfy z této zimy v Carezze, Cortině d’Ampezzo, Lackenhofu a Rogle. Potvrdila tak, že bude na blížící se olympiádě v Pchjongčchangu největší českou medailovou nadějí.

Triumf v Bansku ale málem nezískala. V semifinále totiž jela v souboji s Němkou Ramonou Hofmeisterovou postupně až skoro o bránu pozadu, ale riskující vítězka minulého obřího slalomu v Rogle nedaleko před cílem spadla.

Úřadující mistryně světa a obhájkyně celkového prvenství v SP v paralelních disciplínách Ledecká předtím popáté v sezoně vyhrála i kvalifikaci. V součtu obou časů porazila druhou Rakušanku Julii Dujmovitsovou o více než sekundu.

V 1. kole donutila Švýcarku Stefanii Müllerovou chybovat a soupeřka jízdu nedokončila, stejně dopadlo čtvrtfinále proti další Švýcarce Ladině Jennyové. 

Ester Ledecká zahájila olympijskou sezonu na snowboardu vítězně.
Ester Ledecká na svahu v Lake Louis.

V semifinále přešla se štěstím přes Hofmeisterovou a ve finále už zase jela bez zaváhání a Jörgovou porazila přesvědčivě o šest desetin sekundy.

Ledecká, která se na olympiádě představí kromě snowboardingu i ve sjezdovém lyžování, vynechala předchozí druhý závod SP v Rogle kvůli nemoci.

Autor: