Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Narazili jsme na svůj strop, mrzelo Hrubana po čtvrtfinálové prohře s Austrálií

Jock Landale úspěšně smečuje. foto: Reuters

Šanghaj - Čeští basketbalisté navzdory senzačnímu tažení mistrovstvím světa v Číně věděli, že dřív nebo později narazí na výkonnostní strop. A ten podle křídla Vojtěcha Hrubana přišel v dnešním čtvrtfinále s Austrálií, které výběr trenéra Ronena Ginzburga prohrál 70:82 a zahraje si o páté až osmé místo.
  18:21

„Austrálie výborně bránila, byli na nás výborně připravení. Nechci říct, že nám to nesvědčilo, ale zablokovalo to naši hru. Nedokázali jsme se vyrovnat s tou trošku jinou obranou. Nedokázali jsme si pustit balon, furt jsme hráli z první celý zápas. Dnes rozhodla jejich výborná obrana,“ řekl novinářům Hruban.

Český tým ztratil zápas ve třetí čtvrtině, v níž po vyrovnaném prvním poločase pustil soupeře až do sedmnáctibodového náskoku. „Pro nás byl zápas tak výjimečný, že o únavě nemůže být řeč. Na to bych se nevymlouval. Dneska byla Austrálie prostě lepší. My jsme věděli, že dříve nebo později tady narazíme na nějaký strop a ten prostě přišel,“ přidal Hruban.

„Byl tam jeden úsek ve třetí čtvrtině, kdy my jsme nedali dvě střely, udělali jednu dvě chyby v obraně a najednou Austrálie trefila trojky z dálky a bylo to o dvanáct,“ připomněl Hruban. „Ať jsme potom dělali, co jsme dělali, tak vždycky dokázali zareagovat. Už to bylo vabank, byl tam jeden těžký úsek, kdy trefili tři těžké střely a najednou to bylo o patnáct a bylo hotovo,“ dodal.

Hruban navzdory zklamání z neúspěšného čtvrtfinále ví, že Češi za sebou mají extrémně vydařený šampionát. Na turnaji se v samostatné historii představili poprvé a mohou i překonat dosavadní československé maximum, kterým je šesté místo z roku 1970.

Jock Landale úspěšně smečuje.
Radost australských basketbalistů v zápase s Českem.

To basketbalisté minimálně vyrovnají, pokud ve čtvrtek porazí Polsko, se kterým si dvakrát poradili v přípravě před MS. Jeden velký cíl však splnili už postupem ze skupiny: zajistili si místo v olympijské kvalifikaci pro Tokio.

„Je to obrovsky vysoký cíl. Nevyšlo to přímo odtud, ale budeme mít ještě jednu šanci a musíme to zkusit znovu příští léto,“ řekl Hruban s tím, že i proto na šampionát nikdy nezapomene. „Bylo to pro nás něco speciálního. Zážitky odsud si poneseme hodně dlouho a myslím, že na to budeme všichni hrozně rádi vzpomínat,“ uvedl.

„Kvůli tomu, jak jsme hráli a ještě doufám, budeme hrát... Obecně tým a atmosféra byly hrozně neuvěřitelné, my si to užíváme každý den. Přestože je to dlouhé, tak nás to pořád táhne dál, protože víme, že hrajeme dobrý basket a chceme to ještě ukázat,“ přál si.

Hruban navíc ocenil ohlasy fanoušků na vystoupení basketbalistů v Číně. Týmu fandila hokejová hvězda Jaromír Jágr a video-vzkaz jim poslali herci z Dejvického divadla. „Jen děkujeme, nic víc nejde, protože je to neuvěřitelné. Já jsem nečekal, že tohle někdy zažiju,“ řekl Hruban.

„To je jak z jiného sportu a je to úplně krásný pocit vidět, že za člověkem stojí takových lidí. Škoda, že jsme dneska nedokázali tu jízdu ještě trošku prodloužit. Austrálie je bohužel horký favorit na titul,“ dodal hráč Nymburka.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!