130 let

Současný stadion pražské Sparty na Letné. | foto: David Port, Lidové noviny

Národní stadion vyroste na Letné

Sport
  •   13:25aktualizováno  16:40
PRAHA - Na místě současného stadionu pražské Sparty patrně vyroste v nejbližších letech národní fotbalový stadion. Po dnešní schůzce to uvedli místopředseda fotbalového svazu Vlastimil Košťál a premiér Jiří Paroubek.
Ten také přislíbil, že stát podpoří projekt miliardou korun na infrastrukturu. Nový stadion má mít kapacitu 35 tisíc míst. Podle Paroubka chce vláda na výstavbu fotbalového stánku přispět také proto, že průzkumy ukázaly, že tento plán ČMFS podporuje 70 procent lidí. Dosud se jako o vhodné lokalitě pro národní stadion mluvilo nejvíce o Nových Butovicích, jednou z varianty prý byly také Vysočany.

"Je ctí každého národa, aby takový stadion mìl, nejlépe v hlavním mìstì. A Česká republika by neměla být výjimkou," uvedl premiér. Míní, že jde o záležitost, kterou by měly vedle vládní ČSSD podpořit i další politické strany. "Věřím, že takový návrh dostane podporu napříč celým politickým spektrem," řekl Paroubek.

Zastánci vybudování stadionu ve Vysočanech, mezi něž patří i předseda ODS Mirek Topolánek, však pokládají zvolenou variantu za naprosto nevhodnou. Jako důvody uvádìjí nevyhovující dopravní obslužnost na Letné i sníženou kapacitu stadionu. Předpokládali, že rozhodnutí padne až po volbách.

Výstavbu stadionu podporují i fotbaloví reprezentanti. Tomáši Rosickému se prý zamlouvá model stadionu spojeného s klubovými zápasy více než aréna na kraji města, kde by hrála jen reprezentace. "Na dřívějším projektu se mi nezdálo, že by byl málo využíván. Ale pokud se tam bude vlastně každý týden hrát fotbal, pak má rozhodně význam a rád bych si na něm jednou zahrál," řekl Rosický.

Košťál po setkání s Paroubkem také prohlásil, že chce prosadit rozpuštění současných komisí rozhodčích a delegátů v reakci na kontroverzní závěr první ligy. Zásadní změny hodlá iniciovat už na pátečním zasedání výkonného výboru svazu v Liberci. "Obě komise by měly být minimálně ze 70 až 80 procent obměněny," uvedl Košťál.

Závěr ligové sezony zvedl vlnu diskusí poté, co Plzeň i díky dvěma sporným penaltám zvítězila na hřišti pražské Sparty a zajistila si záchranu v nejvyšší soutěži. Mladá Boleslav zase díky dvěma přísně nařízeným pokutovým kopům vyhrála v Liberci a získala druhé místo zaručující účast ve druhém předkole Ligy mistrů.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK