Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nasazená jednička Bartyová podlehla v semifinále Australian Open Keninové, raduje se i Muguruzaová

Sofia Keninová z USA se raduje z výhry v semifinále Australian Open. foto: ČTK/AP

Aktualizováno
Melbourne - Světová tenisová jednička Ashleigh Bartyová domácí grandslam Australian Open nevyhraje. Čtvrtfinálová přemožitelka Petry Kvitové ve čtvrtek v semifinále v Melbourne prohrála 6:7 a 5:7 se Sofií Keninovou. Americká tenistka zvládla lépe koncovky obou setů a ve svém prvním grandslamovém finále se utká se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou, která stejným skóre 7:6 a 7:5 porazila turnajovou čtyřku Simonu Halepovou.
  7:07aktualizováno  9:31

Bartyová se do semifinále dvouhry na Australian Open dostala jako první domácí hráčka od roku 1984. 

Reakce Sofie Keninové na vítězný míček v semifinále Australian Open.
Australanka Ashleigh Bartyová se loučí s domácím grandslamem.

Ve finále byla z Australanek naposledy Wendy Turnbullová v roce 1980 a poslední domácí šampionkou byla Chris O’Neilová před 42 lety. Bartyová na ně nenavázala.

V tie-breaku první sady vedla 6:4, ale ani jeden setbol nevyužila a sadu ztratila. Ve druhém setu rychlým brejkem odskočila na 3:1 a za stavu 5:4 a 40:15 měla při vlastním servisu další dva setboly, ale znovu neuspěla. 

Při soupeřčině brejkbolu pak poslala nahraný forhend do sítě a podání ztratila. Keninová momentální převahy využila i ve dvanáctém gamu, kdy Bartyové znovu sebrala servis a vyhrála 7:5.

Keninová po postupu složila Bartyové poklonu. „Je to strašně těžká soupeřka, hraje opravdu úžasně a věděla jsem, že musím najít způsob jak vyhrát. Přišla s pár fakt skvělými údery, není světovou jedničkou jen tak. Takže jsem za tohle hrozně vděčná,“ řekla.

Jednadvacetiletá turnajová čtrnáctka Keninová prožívá životní grandslam. Dosavadním maximem moskevské rodačky bylo osmifinále loňského Roland Garros. Je nejmladší finalistkou Australian Open od roku 2008, kdy dvacetiletá Maria Šarapovová z Ruska porazila v boji o titul ještě o pár měsíců mladší Anu Ivanovičovou ze Srbska.

Ve finále čeká Keninovou protřelejší soupeřka, Muguruzaová už dvě grandslamové trofeje získala. Australian Open ale ani jedna z finalistek nevyhrála, takže úvodní grandslam sezony bude mít novou šampionku.

Šestadvacetiletá Muguruzaová pod vedením staronové trenérky Conchity Martínezové, která loni vedla Češku Karolínu Plíškovou, navázala na výborné výkony z předchozích zápasů. V prvním setu vedla 5:3, ale náskok neudržela. V koncovce měla Halepová čtyři setboly, ale ani jeden nevyužila a zkrácenou hru nakonec vyhrála 10:8 Španělka.

Rumunská tenistka byla ve druhé sadě blízko vyrovnání, protože za stavu 5:4 podávala na zisk setu. Podobně jako Bartyová ale neuspěla a sadu ztratila v poměru 5:7. „Nemyslela jsem si, že jsem dole. Říkala jsem si: ‚Makej dál a šance přijde.‘ Takže jsem se držela a bojovala ze všech sil,“ řekla Muguruzaová na kurtu.

Do finále některého ze čtyř největších turnajů postoupila poprvé od Wimbledonu 2017, kde získala druhý grandslamový titul. „Jsem nadšená, že jsem ve finále, byla to dlouhá cesta. V sobotu mám ještě jeden zápas,“ poznamenala. S Keninovou na okruhu WTA zatím odehrála jen jedno utkání, vloni v září v Pekingu prohrála.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů):

  • Muži:

Dvouhra - semifinále: Djokovič (2-Srb.) - Federer (3-Švýc.) 7:6 (7:1), 6:4, 6:3.

Čtyřhra - semifinále: Purcell, Saville (Austr.) - Dodig, Polášek (4-Chorv./SR) 6:7 (7:9), 6:3, 6:4, Ram, Salisbury (11-USA/Brit.) - Bublik, Kukuškin (Kaz.) 4:6, 6:3, 6:4.

  • Ženy:

Dvouhra - semifinále: Keninová (14-USA) - Bartyová (1-Austr.) 7:6 (8:6), 7:5, Muguruzaová (Šp.) - Halepová (4-Rum.) 7:6 (10:8), 7:5.

Smíšená čtyřrha - čtvrtfinále: Krejčíková, Mektič (5-ČR/Chorv.) - N. Kičenoková, Bopanna (Ukr./Indie) 6:0, 6:2.

  • Juniorky:

Čtyřhra - semifinále: Ealaová, Nugruhová (4-Fil./Indon.) - L. Fruhvirtová, Bartoneová (1-ČR/Lot.) 1:6, 7:5, 10:8.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...