Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Naučil svou ženu závodit. Pak jako první zemřel v zatáčkách Zeleného pekla

Sport

  9:00
PRAHA - Té trati se výstižně přezdívá Zelené peklo, vždyť roky tu nešlo o to vyhrát, ale přežít. I čísla mluví jasně: na Nürburgringu od jeho otevření v roce 1927 zemřelo 75 závodníků a další desítky amatérských jezdců. Tou první obětí byl ale v roce 1928 Čech Vincenc Junek, manžel slavné Elišky Junkové.

Vincenc Junek foto: Reprofoto

Stála pod narvanými tribunami a na dohodnutém místě kolo co kolo, kdy kolem ní prosvištěl manžel, mu dávala dohodnuté signály.

Pak najednou nic.

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Jen prázdno a čekání. Projíždělo jedno auto za druhým, soupeři se střídali, kdekdo už měl páté kolo za sebou, jen její "Oček" nikde.

"Snad ne?" bleskla Elišce Junkové hlavou děsivá myšlenka.

Myšlenka, která už v tu chvíli byla pravdou. Její manžel měl přes měsíc objednanou helmu, jenže přes veškeré urgence z Francie nedorazila, a tak se na Nürburgring pustil bez ní. Snad aby měla Eliška klid, nasadila mu ještě před startem na ruku náramek – a jak doufala talisman pro štěstí. On ale na něm spatřil číslo a téměř rouhačsky žertoval: "To je telefonní číslo, abyste mi mohli zavolat, až budu v nebi?"

Manželka ho jen okřikla, políbila a popřála štěstí. Rady, které potřeboval, už mu dávno řekla. Sama tu totiž závodila o rok dřív.

Vypadal, jako by spal

Byla půlka července, slunce i ve zdejším pohoří Eifel ten den nesnesitelně pálilo. Ostře se opíralo do asfaltu, ze kterého minutu po minutě dělalo cosi nepopsatelně kluzkého. Junek se se svou dvoulitrovou a osmiválcovou Bugatti 35B hnal kupředu, rychlost místy šplhala ke dvěma stovkám, když najednou mezi dvěma zatáčkami – z celkových 172 – dostal smyk.

Vyletěl z trati, narazil do skály, osud tehdy čtyřiatřicetiletého bankéře byl zpečetěn. "Vypadal, jako by pouze spal. Sejmula jsem mu náramek z ruky, a když jsem se plná smutku a nevíry v to, co se stalo, vracela domů, hodila jsem ho do Rýna. Jaký talisman pro štěstí?" vyprávěla Junková po letech.

Plná slz si tehdy řekla: "Závodila jsem s Čeňkem a pro Čeňka, bez něho to pro mě ztratilo smysl."

Celý díl seriálu Pohnuté osudy můžete dočíst v sobotním vydání Lidových novin.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč