130 let

David Navara. | foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Navara uhrál cennou remízu s mistrem světa

Sport
  •   20:12
WIJK AAN ZEE - Český šachista David Navara pokračuje ve výborných výkonech na prestižním turnaji v nizozemském Wijk aan Zee. V dnešním zápase přinutil mistra světa Vladimira Kramnika z Ruska k remíze.
Na dělbě bodů se oba velmistři dohodli po 63. tahu.

Česká jednička tak po čtyřech kolech prestižního turnaje dál zůstává bez porážky a dělí se o druhé místo, půl bodu za vedoucím Bulharem Veselinem Topalovem.

Navara, hrající černými kameny, se snažil hned od začátku pozici na šachovnici zjednodušit a už v sedmém tahu si se svým slavným soupeřem vyměnil dámy. Jenže vyhlídka rychlého remízového konce partie se brzy rozplynula v komplikované střední hře.

Ve svém vůbec prvním zápase s mistrem světa se Navara nebál útočit. V koncovce měl každý z hráčů na šachovnici jen věž a dva pěšce a pozice českého hráče byla dokonce mírně výhodnější. Ale Kramnik senzaci nepřipustil a uhájil remízu.

První hráč žebříčku, Bulhar Topalov, dnes jako jediný slavil vítězství. Porazil Španěla Alexeje Širova a dostal se do čela turnaje. Předstihnout ho však ještě může Tejmur Radžabov z Ázerbájdžánu, jehož partie s domácím Sergejem Tiviakovem ještě neskončila. Cenného úspěchu dosáhl šestnáctiletý Nor Magnus Carlsen, který po dvou porážkách za sebou, uhrál remízu s druhým hráčem světového žebříčku Indem Višvánathánem Ánandem. 

Ve středu je na turnaji první volný den, ve čtvrtek Navaru čeká Radžabov.

Výsledky - 4. kolo:
Kramnik (Rus.) - Navara (ČR) 0,5:0,5, Svidler (Rus.) - Ponomarjov (Ukr.) 0,5:0,5, Carlsen (Nor.) - Ánand (Indie) 0,5:0,5, Motyljov (Rus.) - Aronjan (Arm.) 0,5:0,5, Van Wely (Niz.) - Karjakin (Ukr.) 0,5:0,5, Topalov (Bulh.) - Širov (Šp.) 1:0.

Průběžné pořadí:
1. Topalov 3, 2. Radžabov (1 partie k dobru), Kramnik, Navara, Svidler, Ánand, Aronjan po 2,5.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK