Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Návod na udržení tenisového trůnu? Klíčem k úspěchu pro Plíškovou je US Open

Sport

  6:00
PRAHA - Český ženský tenis má od pondělí svou první světovou jedničku. Jak dlouho se Karolína Plíšková na trůně udrží? Od února 2013 vládla Američanka Serena Williamsová ženskému žebříčku rekordních 186 týdnů. Po ní si premiérové pozice na výsluní užívala Němka Angelique Kerberová dvacet týdnů.

Karolína Plíšková. foto: ČTK/AP

V následujícím období se obě ženy na trůnu střídaly, nejdelší doba vládnutí však nepřesáhla dva měsíce.

Nyní začalo panování Karolíny Plíškové. O tom, zda bude dlouhé, či krátké, rozhodne především poslední grandslam sezony – US Open.

S cizí pomocí

Ač se česká hvězda s londýnskými kurty rozloučila už po druhém kole, o pár dní později usedla na tenisový trůn a od pondělí je oficiálně světovou jedničkou. Zúročila se tak její dlouhodobá výkonnost, náhle ji nemusel tolik bolet jeden nepovedený podnik. Byť šlo o „turnaj turnajů“, slavný a běloskvoucí Wimbledon.

Wimbledon 2017: Karolína Plíšková slaví postup do 2. kola.
Karolína Plíšková a její přítel Michal Hrdlička

Plíšková za posledních 52 týdnů vyhrála čtyři turnaje WTA, na loňském US Open došla do finále. Svého vůbec prvního grandslamového.

Před Wimbledonem měla ideální pozici pro skok na nejvyšší stupínek. Naladila se výhrou v Eastbourne, byla považována za jednu z favoritek travnatého grandslamu. Vyřazení od Slovenky Magdalény Rybárikové mrzelo, za celý rok ovšem nastřádala Plíšková tolik bodů, že se klidně mohla prodrat do čela žebříčku WTA i přes brzké vypadnutí.

A to se také stalo. Její největší rivalka Simona Halepová z Rumunska totiž došla jen do čtvrtfinále.

Rozpis nejbližších turnajů Karolíny Plíškové

TORONTO

  • (od 7. srpna)
  • ve hře 900 bodů, Plíšková obhajuje 105

CINCINNATI

  • (od 14. srpna)
  • ve hře 900 bodů, Plíšková obhajuje 900

NEW HEAVEN

  • (od 21. srpna)
  • ve hře 470 bodů, Plíšková nestartovala

US OPEN

  • (od 28. srpna)
  • ve hře 2000 bodů, Plíškováo obhajuje 1300

Plíšková má nyní v čele žebříčku WTA 6855 bodů, druhá Rumunka Simona Halepová 6670 bodů a třetí Angelique Kerberová z Německa 5975 bodů.

Když se Plíšková na dálku stala světovou jedničkou, wimbledonský šampion Jan Kodeš jí nadšeně gratuloval: „Je to hezké. Hraje celý rok vyrovnaně, asi má z těch holek nejvyrovnanější výsledky, tak si to zaslouží.“

Pětadvacetiletá tenistka vede o185 bodů před Halepovou, třetí je Angelique Kerberová z Německa a čtvrtá Britka Johanna Kontaová. Obě na Plíškovou výrazně ztrácejí, jedna téměř 900 bodů, druhá přes 1700. Jenže jak dlouho bude Plíšková vládkyní ženského tenisu? „Teď bude o to těžší to obhájit a udržet,“ ví Kodeš.

Už nyní je jisté, že Plíšková nebude ženou, která panovala nejkratší dobu. Australanku Evonne Goolagongovou Cawleyovou překoná snadno. Ta totiž vedla pouhé dva týdny.

Zazáří opět na US Open?

O výsadní postavení přesto může vytáhlá Češka přijít poměrně brzy. Především kvůli tomu, že během srpnových turnajů na amerických betonových dvorcích bude obhajovat velké množství bodů. Více než Halepová i Kontaová, jejíž výrazný odstup budí mylný dojem, že ona o trůn letos nezabojuje. Sama Plíšková přiznala, že o post světové jedničky se teď budou prát až čtyři tenistky.

Plíškovou v dohledné době čekají podniky v Montrealu a v Cincinnati, poté bude usilovat o titul z US Open. „Tam se mi hraje ze všech grandslamů nejlépe,“ věří si. Neroztřesou se jí ovšem kolena z velkého počtu bodů, které musí obhájit? Vždyť v Cincinnati loni vyhrála a brala 900 bodů, z US Open jich vydolovala 1300. „Takhle budu obhajovat body v kariéře poprvé,“ uvědomuje si.

Na výhru v Cincinnati si však věří: „To bych mohla vzít v pohodě.“ Grandslam v New Yorku je už větší výzvou, loni tam došla do finále. „Bude to asi trochu horší. Doufám, že to zvládnu. Budu se snažit nedostávat se pod tlak.“

Tíha očekávání letos semlela sesazenou Kerberovou. Němka zažívá těžký rok, herně se trápí anejspíše bude padat žebříčkem idál. „V Německu na ni byl určitě větší tlak, než bude v Česku na mě,“ porovnávala Plíšková.

„Být světovou jedničkou je pro mě obrovská zodpovědnost,“ pociťuje lounská rodačka. Plavovlasá hráčka čelí na zámořských betonech velké výzvě. Pokud za velkou louží uspěje, bude mít slušnou šanci udržet sev čele žebříčku WTA až do konce kalendářního roku. „Cítím velké odhodlání, budu dál tvrdě trénovat a chci ukázat, že si status světové jedničky opravdu zasloužím.“