130 let

Půjde Mick Schumacher ve stopách svého otce? | foto: Webové stránky Formule 1.

Návrat jména Schumacher. Mick poprvé usedne do kokpitu formule 1, které kraloval jeho otec Michael

Sport
  •   5:39
Praha/Nürburg - Ten den bylo nad okruhem poblíž belgického Spa zamračeno a do modrozeleného kokpitu stáje Jordan usedal neznámý pilot, mladý německý talent. Velká cena Belgie 1991 byla připravena na historickou událost – první závod muže, který se měl stát nejúspěšnějším pilotem formule 1 všech dob.

Michael Schumacher tehdy vstoupil do seriálu, který měl od základů změnit, rozbourat jeho rekordy, ustavit nové hranice a v neposlední řadě vrátit slávu týmu Ferrari.

Dnes bude nad okruhem také možná pošmourno, zatímco Spa stojí ve stínu belgických Arden, německý Nürburgring vděčí za své nestálé počasí kopcům pohoří Eifel. Také zde, o více než 29 let později, se poprvé v rámci některé z Grand prix objeví jméno M. Schumacher.

Půjde Mick Schumacher ve stopách svého otce?
Půjde Mick Schumacher ve stopách svého otce?

Jednadvacetiletý Mick určitě nenapodobí svého otce, který zazářil v kvalifikaci sedmým místem a hned po závodě po něm sáhl bohatý tým Benetton. Pojede „pouze“ páteční trénink. Na domácím okruhu ho čekají hodinu a půl dlouhé jízdy ve voze stáje Alfa Romeo. Ale bude o rok mladší než jeho táta tehdy v deštivém Spa. Má tedy čas.

Rozdílů mezi jejich debuty je víc. Zatímco Michael děkoval šťastné náhodě, když nahradil Bertranda Gachota, který skončil ve vězení po napadení londýnského taxikáře, Mickův debut je plánovaný. 

VIDEO: Podmol skočil salto s motorkou na Dakar. Jako bych dopadal s kamionem, řekl

Je odměnou za jeho výsledky v druhém nejhodnotnějším šampionátu – ve formuli 2 svítí jeho jméno v čele celkového pořadí. A zatímco Michaela tehdy znali jen formuloví fajnšmekři a před jeho debutem se o něj téměř nikdo nezajímal, na Micka bude upřena veškerá pozornost. 

Jako svůj klenot si ho hýčká juniorská akademie Ferrari, nad jeho kariérou bdí profesionálové takřka od narození.

Slavný otec mu byl dlouho mentorem i učitelem

A úměrně tomu je pod dohledem motoristického tisku, stejně jako německých fanoušků, kteří se již rozloučili se Sebastianem Vettelem a vyčkávají dalšího krajana, jenž by vrátil na okruhy vášeň a nezlomnou vůli vítězit za každou cenu. 

Dravé jízdy Micka Schumachera ve formuli 2 jim dávají naději. Už prokázal, že má rychlost i vůli vítězit. Že může jednou navázat na otcovu tradici. Ten mu už dnes neradí, ale kdo by si myslel, že tomu tak bylo vždy, ošklivě by se spletl.

Závodnické základy, cit pro přilnavost, odhad a rychlost, ty získávají mladí jezdci v závodech motokár. Michael tehdy s Mickem byl, jako jeho kouč i mentor.

„Jezdili jsme, když byla dráha pro veřejnost zavřená. A nikdy jsme se nešetřili. Chtěli jsme být stále rychlejší a rychlejší, hledali jsme limity trati,“ popisuje dnes Mick Schumacher roky strávené s tátou. Chvíle, kdy procházel školou nejlepšího možného učitele.

„Dal mi hodně lekcí a rozhodně je neberu jako samozřejmost. Jednou z nich je zůstat vyrovnaný, na dráze i v přístupu k závodění. Nikdy nepodléhat euforii ani depresi a vždy se naplno soustředit pouze na jednou věc, na které záleží – na závod samotný,“ popisuje dnes mladík.

Ve Ferrari, v jeho druhém domově, jsou si vědomi, jaký klenot v Mickovi mají. Přesto v předchozích týdnech prošel náročnou přípravou, sérií rozličných testů a simulací, které mu pomohly lépe porozumět vozu formule 1.

Německo má nového hrdinu?

A v pátek se na okruhu, kde jeho táta slavil hned pět vítězství, ukáže, zdali tým kolem něj nic nepodcenil. Možná v motokárách a menších formulích čněl nad ostatní, teď se ale poměří s těmi nejlepšími v motosportu. I když zatím jen v čase na kolo.

Michael a Ralf Schumacherové.

„V pátek budou všichni Micka sledovat. Pro celé Německo bude velkým zážitkem opět vidět Schumachera ve formuli 1,“ těší se také Ralf Schumacher, Mickův strýc a sám úspěšný závodník formule 1. „Je připraven takřka dokonale, Ferrari odvedlo skvělou práci. Nebojím se, že by neuspěl.“

A bude na něj dohlížet i Michael. Ze svého lůžka, na které ho upoutal vážný úraz hlavy.

Bez možnosti zatnout radostí pěst, bez možnosti říct synovi před startem pár povzbudivých slov do telefonu. To zatím bohužel nezvládne. Ale je jisté, že uroní nejednu slzu dojetí.

Autor: Marek Hlava