Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Návrat k tradiční oranžové i na trůn? McLaren představil svoji novou formuli

Sport

  15:20
WOKING - Stáj McLaren se před novou sezonou formule 1 vrátila k oranžové barvě, která proslavila její vozy v šedesátých letech v éře jejího zakladatele Bruce McLarena.

Představení nového McLaren MCL32. foto: Reuters

Monopost s označením MCL32 představil tým v pátek v anglickém Wokingu s přáním, aby po neúspěšných letech jeho jezdci Fernando Alonso a nováček Stoffel Vandoorne z Belgie byli schopni bojovat o pódiová umístění. Španělský dvojnásobný mistr světa Alonso při prezentaci řekl, že nový vůz je možná ten nejhezčí, jaký kdy viděl.

„Vypadá nádherně, ale opravdu sexy bude auto tehdy, když bude také rychlé,“ řekl Alonso, který po odchodu z Ferrari v uplynulých dvou sezonách v mistrovství světa spíše paběrkoval a jeho maximem v McLarenu jsou dosud dvě pátá místa. Po předloňském celkovém 17. místě si v minulé sezoně alespoň polepšil na desáté, tým skončil šestý.

„Máme vysoká očekávání, chceme se vrátit tam, kam patříme. Věříme, že jsme schopni zase vyhrávat a být i mistry světa,“ pokračoval pětatřicetiletý šampion z let 2005 a 2006. „Pár prvních odpovědí budeme znát už v příštím týdnu při testování v Barceloně,“ dodal.

Po roce bez jediného vítězství vyhlížejí novou sezonu s napětím i ve Ferrari. Exmistři světa Sebastian Vettel z Německa a Kimi Räikkönen z Finska budou při pokusu o návrat na výsluní řídit model SF70-H v tradičním rudém provedení, který stáj představila prostřednictvím videoprezentace na webu.

Představení nového McLaren MCL32.

„Tým je teď na začátku sezony mnohem dál, než si mnozí myslí. Proto jsem přesvědčený, že námi vytyčené a vysněné cíle naplníme,“ řekl Vettel. Čtyřnásobný šampion z éry u Red Bullu prahne po titulu i se slavnou italskou značkou, v níž ve dvou sezonách vybojoval celkové třetí a čtvrté místo.

V minulém ročníku se Ferrari muselo vedle dominantního Mercedesu sklonit i před Red Bullem. Na úspěchy zvyklý Vettel čeká na 43. vítězství v kariéře od září 2015.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...