Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Špotáková opět ovládla Diamantovou ligu, Hejnová se vrací sedmým místem

Sport

  20:48aktualizováno  22:22
PRAHA - Už zase závodí. Úřadující mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová po čase opět poznala atmosféru velkých závodů. Stalo se tak na mítinku Diamantové ligy v Monaku, tedy v seriálu, který v loňské sezoně snů neporažená Češka ovládla. Čas 55,86 vteřiny jí vynesl sedmé místo. Oštěpařka Barbora Špotáková naopak zůstává neporažena, předvedla výkon sezony 66,96.

Česká překážkářka Zuzana Hejnová foto: Reuters

V závodě zvítězila Jamajčanka Kaliese Spencerová, letošní suverénka a jasně vedoucí závodnice Diamantové ligy, v čase 54,09.

Opožděný vstup do sezony nejlepší české sportovkyně loňského roku, která 6. ledna absolvovala operaci zlomené zanártní kůstky a další tři měsíce vyplnila tréninková pauza, provázela velká očekávání.

ČTĚTE VÍCE

"Jsem ráda, že jsem doběhla a zůstala zdravá. Čekala jsem o trochu lepší čas, ale zřejmě se tři měsíce bez běhání jen tak vymazat nedají. Budu se snažit do srpnového mistrovství Evropy v Curychu dotrénovat kvalitu, teď jsem opravdu pomalá," pravila Hejnová po závodě.

Rozhodnutí startovat v Monaku však nelitovala. "Je prima, že jsem si znovu zazávodila a mám radost, že mě všechny soupeřky znovu přivítaly na dráze. Toho si moc cením," dodala nejlepší evropská atletka loňského roku.

Toužila dostat se pod 55 vteřin, to se jí ale nepodařilo.

V Curychu by mohla bojovat o medaili, věří kouč

"To by byl malý zázrak, a zázraky se v atletice nedějí. Atletika není fotbal nebo hokej, kde leccos můžete nahradit šikovností. Vždyť Zuzka teprve před dvěma týdny obula tretry a až posledních pět týdnů mohla trénovat bez větších omezení," reagoval v Praze u televizní obrazovky kouč Hejnové Dalibor Kupka.

Diamantová liga v Monaku

O jeden z vrcholů mítinku se postarala kolumbijská trojskokanka Caterine Ibargüenová, jež v poslední sérii dolétla do vzdálenosti 15,31 metru. Nejdelší skok za posledních šest let vynesl mistryni světa na páté místo v historickém pořadí. Patnáctimetrová hranice padla po téměř čtyřech letech. Ke světovému rekordu Ukrajinky Innesy Kravecové se Ibargüenová přiblížila na 19 cm.

Na první místo letošních tabulek se posunul i vítěz osmistovky Nijel Amos z Botswany, který vyhrál v čase 1:42,45, jímž zlomil i rekord mítinku slavného Wilsona Kipketera. Ve finiši velmi rychlého závodu nestačil světový rekordman David Rudisha z Keni a zbylo na něj páté místo, byť se také dostal pod hranici 1:43.

V koulařském sektoru novozélandská vrhačka Valerie Adamsová vyhrála už 53. závod za sebou. Čtyřnásobná mistryně světa třikrát překonala hranici 20 metrů a výkonem 20,38 zaostala o osm centimetrů za svým letošním maximem.

Vyzvedl ale snahu svěřenkyně vrátit se do atmosféry velkých závodů. "Po čase si to zase vyzkoušela a pokud zůstane zdravá a bude mít chuť, mohla by na srpnovém mistrovství Evropy v Curychu zkusit vybojovat medaili. Potřebuje ale trénovat hlavně odrazy a rychlost, tu nezískáte ze dne na den. Věřím, že to stihne, je to bojovnice," dodal trenér. 

Naposledy Hejnová závodila loni 29. srpna v Curychu při finálovém mítinku Diamantové ligy, kde desítku plůtků přeběhla nejrychleji a dovršila tak triumf v seriálu i celou famózní sezonu.

Další triumf Špotákové

Pátý start, páté vítězství. Triumfální tažení oštěpařky Barbory Špotákové sezonou, do níž se vrátila po loňském narození syna Janka, už se stává evergreenem. V Monaku znovu neochvějně vládla a zvítězila ve svém nejlepším letošním výkonu 66,84 metru.

Vítězství by jí přinesl každý z pěti platných pokusů v sérii, která byla znovu vyrovnaná, ovšem ve vysoké kvalitě (66,84 - 66,96 - přešlap - 66,66 - 65,72 - 65,20)

Ve svém třetím závodě v Diamantové lize po Římě a Lausanne si znovu připsala čtyři body a odskočila tak o dva body od Slovinky Martiny Ratejové. Ta včera skončila druhá za výkon 64,58 metru.

Předchozí triumfy svěřenkyně Jana Železného nesly rovněž značku kvality - v Římě to bylo 66,43 metru, na Memoriálu Josefa Odložila 64,08, na ME družstev 65,57 a v Lausanne 66,72 metru. 

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!