Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Návrat po trestu se nepovedl. Tenista Kyrgios zase řádil a byl ‚doma‘ vypískán

Sport

  12:54
MELBOURNE - Australský tenista Nick Kyrgios je prostě záhadou. Na prvním turnaji poté, co si odpykal osmitýdenní trest za nesportovní chování - prestižním a hlavně jeho domácím Australian Open - opět nedokázal ovládnout své emoce a po porážce od italského matadora Andrease Seppiho byl z kurtu vypískán.

Nick Kyrgios na tiskové konferenci. foto: Reuters

„Prohrát 8:10 v pátém setu a pak slyšet bučení a pískot, to není úplně nejlepší pocit,“ řekl s nechápavým výrazem na pozápasové tiskovce Kyrgios. Co se tedy stalo?

Australský šok. Obhájce titulu Djokovič prohrál ve druhém kole s Uzbekem Istominem

Jednadvacetiletý australský tenista vedl ve druhém kole Australian Open nad Seppim už 2:0 na sety, ve třetím pak 3:2 na gemy a 15:0. Ale co je hlavní - až do této chvíle hrál soustředěně, ukázněně, bojoval, což u tohoto problematického tenisty nebývalo pravidlem.

Jenže pak Kyrgios nedoběhl Italův kraťas na síti a emoce vybuchly. Australan začal řvát, až jej umpirový rozhodčí musel napomenout. Od tohoto momentu se jeho režie začala sypat.

Na konci třetí sady, kterou Seppi vyhrál 6:4, mrskl Kyrgios svou raketou o lavičku, až málem trefila chlapce, který mu přinesl ručník. Následovalo druhé upozornění a tedy ztráta fiftýnu.

Ve čtvrté sadě to pak byl už starý známý Kyrgios. Vztekal se, nadával si, dělal grimasy na podavače ručníků, nesnažil se. „Odměnou“ mu bylo bučení plné HiSense arény. V páté sadě se pokusil o sebeprobuzení, vyrovnal hru a zažehl naději v domácím publiku perfektním úderem mezi nohama, jímž odvrátil Italův mečbol. Na velmi jistého a poctivě hrajícího Seppiho ale nakonec nestačil a prohrál 8:10.

Při odchodu z arény si opět vyslechl bučení a pískot.

Jeden z Kyrgiosových geniálních úderů v zápase se Seppim:

„Neměl jsem úplně nejlepší přípravu, bolelo mě tělo, asi bych měl některé věci v předsezónní přípravě změnit,“ řekl Kyrgios novinářům s tím, že by měl asi hlavně méně hrát basketbal. Již dříve se nechal slyšet, že se měl raději stát hráčem sportu pod vysokými koši, v říjnu loňského roku dal před prestižním tenisovým turnajem v Rotterdamu přednost exhibici celebrit v NBA.

Jedenadvacetiletý Kyrgios má z tenisového hlediska všechno - precizní techniku, skvělý pohyb po kurtu, jeho předvídavost a kreativita z něj dělají téměř génia. Sráží jej ale psychika.

„To jsem prostě já, nedokážu být konzistentní, nejdu si za tím,“ řekl Kyrgios. “U mě je to všechno o psychice, tady by byl potřeba trenér. Očividně jsem nebyl fyzicky v pohodě, ale je to také v hlavě. Hlavně v hlavě,“ řekl po zápase tenista s tím, že je asi jediným hráčem světové stovky, kdo nemá trenéra.

A není se příliš čemu divit, i když problémový hráč v minulosti několikrát vyjádřil velký respekt Radku Štěpánkovi a nechal se slyšet, že českého tenistu by jako kouče bral. Wimbledonský vítěz z roku 1987 Pat Cash s Kyrgiosem dokonce kdysi námluvy zahájil, nakonec se na spolupráci nedohodli kvůli penězům. Dnes už koučování Kyrgiose není pro dávného soka Ivana Lendla tématem.

„Na to si sám sebe až příliš vážím. Nevydržel bych ani minutu,“ okomentoval pro ESPN letošní brzký Kyrgiosův exit z turnaje v Melbourne Cash.

Kyrgios má nesporný talent, problémem je ale jeho nevyrovnaná psychika.
Kyrgios v zápase proti Seppimu.

Kyrgios dostal v polovině října loňského roku od ATP pokutu 16 500 + 25 000 dolarů a zákaz činnosti na osm týdnů za to, že odchodil zápas proti německému tenistovi Mishovi Zverevovi na turnaji v Šanghaji. Kyrgios neukázal žádný zájem o hru, prohrál 3:6 a 1:6, navíc se dostal do hádky s jedním z diváků, jemuž se Australanův výkon nelíbil.

ATP nabídla zlobivému tenistovi, že mu trest zkrátí na tři týdny, pokud Kyrgios vyhledá pomoc sportovního psychologa. Tuto nabídku tenista odmítl, na konci roku 2016 ale nakonec psychologa přece jen kontaktoval. Kýžený výsledek však ještě očividně jejich spolupráce nepřinesla.

„Jsem zklamaný, necítím se dobře, ale budu v pohodě. Prohrál jsem jeden zápas, ale zeměkoule se točí dál,“ uzavřel Kyrgios tiskovku v Melbourne.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...