130 let
Bitka Gianluca Brambilly (vpravo) a Ivana Rovného.

Bitka Gianluca Brambilly (vpravo) a Ivana Rovného. | foto: repro: Youtube.com

Návrat starých časů: Contador a Froome válčí o titul. Další se rvali

Sport
  •   19:14
FARRAPONA (od našeho zpravodaje) - V předchozí etapě se jen horko těžko držel kol největších hvězd Vuelty. Tentokrát v královské etapě Vuelty britský cyklista Chris Froome zaútočil - a jediný Alberto Contador s ním dokázal držet krok. Těsně před cílem však přišel naopak Španělův úder. V cíli pak oslavoval Contador etapový triumf, který ho přiblížil i k celkovému prvenství.

Čtyři a půl kilometru před cílem dlouhého cílového stoupání Chris Froome útočí, ujíždí, jenže Alberto Contador je ve střehu. Brit se ohlédne zpět. Ne, nesetřásl jsem ho. Vzpomínky na jejich souboje z úvodu letošního závodu Dauphiné, když byli oba plni sil, ožívají.

Za nimi zůstávají Valverde a Rodriguez, ke kterým se po chvíli přidá Ital Aru.

Froome dál tahá tempo, s Contadorem v háku. Dojíždějí Itala De Marchiho z Cannondalu, který jako poslední přeživší zůstal před nimi z úniku dne. Mají k dobru 20 vteřin před triem největších pronásledovatelů. Pak je to 25... 30... 35... 40 vteřin. Boj o titul z Vuelty jakoby se z kvarteta, které na něj dopoledne na startu ještě pomýšlelo, zužoval na dva muže.

Je to Brit, kdo musí útočit.

Ale na posledních 700 metrech se Contador zvedne ze sedla a upaluje za etapovým triumfem ve Farraponě, který jej přiblíží i k vysněnému celkovému prvenství.

Brit je v cíli o 15 vteřin později.

Alejandro Valverde jich ztrácí 55, Rodriguez ještě o čtyři víc a při průjezdu cílem lídr Kaťuše zklamaně kroutí hlavou. Co to s nimi ti dva provedli?

O den dříve se chtěl Contador spojovat s Valverdem a Rodriguezem, aby společně zničili Frooma. Teď vyrazil ze závěsu za Froomovým kolem, aby zničil naděje nejen Brita, ale i dvou španělských soků.

Nyní vede o 1:36 minuty před Valverdem a 1:39 před Froomem. Ne, ještě není rozhodnuto, ještě to nebylo k.o. jeho soupeřům. Ovšem zdrcující úder byl právě zasazen.

Bitka a dva vyloučení

Pět vrcholů, z toho čtyři první kategorie. Závěrečný 16kilometrový výšlap do Farrapony k Lagos de Somiedo. A celkem 4500 nastoupaných výškových metrů, to bylo menu královské etapy Vuelty.

Nabídla toho spoustu.

Bitvu velikánů. Fackování cyklistů. Vyloučení viníků.

Etapa začala hned po startu v rytmu kvapíku. Při stoupání na první z pěti vrcholů stáj Tinkoff-Saxo rozjela tempo a na chvíli se ocitli osamoceně před hlavním polem tři nejlepší muži celkové klasifikace: Contador, Valverde i Froome.

Byla to však stáj Kaťuša, která dala později na dalších vrcholech najevo, že dnes se míní starat o ostré tempo. Už 85 kilometrů před cílem, při stoupání na Cobertorii, odrovnala její snaha průběžně šestého Rigoberta Urana z Omegy, který ztrácel více než minutu. Za pomocí kolegů se sice později dotáhl zpět, nicméně na předposledním stoupání na San Lorenzo s tváří zkřivenou bolestí odpadal znovu a ztrácel pozici v Top 10.

Pole favoritů tou dobou mělo už jen 25 členů.

Před nimi nabídla málokdy vídanou scénu skupina uprchlíků (zprvu dvanácti). Ital Gianluca Brambilla z Omegy nebyl spokojen s tím, jak Rus Ivan Rovnyj z Contadorova týmu Tinkoff-Saxo nepomáhá tahat tempo a vyříkával si to s ním. Když se pak Rovnyj ohnal po Brambillovi, Ital ho praštil do tváře. Jejich fyzická kontroverze pokračovala dalších 100 metrů.

zdroj: www.youtube.com

Reakce vedení závodu na sebe nechala čekat necelou hodinu. Pak zajel červený superb s ředitelem závodu Guillenem k Brambillovi, kterému oznámil, že je vyloučen. Ital svěsil nohy a rozčileně lamentoval u týmového auta Omegy, načež poslal svým fanouškům polibek a pomalu šlapal dál, už nikoliv účastník Vuelty.

Stejný osud potkal i Ivana Rovného, který mezitím z úniku odpadl.

Vepředu před skupinou favoritů nakonec zbyl z početného úniku pouze De Marcchi z Cannondalu, ale jeho náskok se rychle smrskával.

Alberto Contador si před cílovým stoupáním vyměnil kolo, zatímco pětice jezdců Sky v čele s Pieterem Kennaughem přiváděla skupinu favoritů k úpatí závěrečného výšlapu a na svazích Farrapony dál určovala tempo. Připravovala výchozí pozici pro útok svého kapitána, a ten skutečně přišel.

Nebyl to však útok vítězný.

Autor: