Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Navrátil nominoval na Argentinu. V týmu jsou Berdych i Štěpánek

US Open

  13:00
PRAHA - Vítězná daviscupová dvojice je znovu pohromadě. Tomáš Berdych a Radek Štěpánek se poprvé od loňského zisku slavné "salátové mísy" sejdou v týmu a povedou tenisty v semifinále Davisova poháru proti Argentině, které se uskuteční příští týden od 13. do 15 září v pražské O2 areně.

Češi před Davis Cupem. Radek Štěpánek a Tomáš Berdych. foto: MAFRA - Michal Šula

Nominace na semifinále Davisova poháru ČR - Argentina

(Praha - O2 arena, tvrdý povrch)

ČR: Berdych (5. v žebříčku ATP), Rosol (45.), Štěpánek (58.), Veselý (82.), Hájek (103.). Kapitán: Navrátil.

Argentina: Mónaco (32.), Berlocq (48.), Zeballos (50.), Delbonis (57.), Mayer (81). Kapitán: Jaite.

Kapitán Jaroslav Navrátil dnes oznámil očekávanou nominaci. V týmu jsou vedle světové pětky Berdycha a Štěpánka také Lukáš Rosol, mladík Jiří Veselý a Jan Hájek. V sestavě Argentiny chybí šestý hráč světa Juan Martín del Potro. Jedničkou výběru kapitána Martina Jaiteho je Juan Mónaco, dvojkou Carlos Berlocq a dále jsou v sestavě Horacio Zeballos, Leonardo Mayer a Federic Delbonis. Berdych a Štěpánek spolu naposledy hráli v Davis Cupu loni v listopadovém finále, v kterém před vyprodanou O2 arenou porazili Španělsko 3:2 na zápasy.

Češi tak vyhráli prestižní týmovou soutěž poprvé od triumfu Československa v roce 1980. Letos se oba hráči v týmu míjeli. Berdych hrál v 1. kole a ziskem tří bodů se výrazně podílel na vítězství ve Švýcarsku. Tam chyběl kvůli operaci krční páteře Štěpánek, který pak jel na čtvrtfinále do Kazachstánu, kam kvůli zranění neodletěl Berdych. Celé léto odehráli bez komplikací a jsou připraveni i na Davis Cup. "Tomáš (Berdych) předvádí vynikající výsledky a doufám, že mu to vydrží na US Open i na Davis Cup," pochvaloval si kapitán formu české jedničky, která se letos poprvé stala pětkou v žebříčku ATP.

Štěpánek už je úplně zdravý

Stoprocentně zdravotně v pořádku už je také Štěpánek. "Radek je definitivně zpátky, což je důležité," řekl Navrátil. Tenisté mají v Praze sraz v neděli odpoledne, ale je možné, že obě opory budou chybět. Bude záležet na jejich výkonech v New Yorku. Berdych je už v osmifinále dvouhry, Štěpánek ve čtvrtfinále čtyřhry. "Přeju jim, aby se dostali co nejdál a věřím, že budou mít čas, aby byli v pátek stoprocentně připraveni," řekl kapitán. Před rokem se tenisté v semifinále střetli rovněž s Argentinci a vyhráli v Buenos Aires na antuce.

"Bylo to jedno z nejtěžších utkání, co jsme hráli," vzpomínal Navrátil. Doufá, že jeho tým zvládne i domácí zápas. "Nečeká nás nic jednoduchého, ale máme výhodu vynikajícího domácího prostředí a povrchu," řekl. Žebříčkově je aktuálně českou dvojkou Rosol, který dovedl tým k postupu v Kazachstánu, ale hrát dvouhry i čtyřhru s Berdychem bude nejspíše zkušenější Štěpánek. Rosol neprožívá dobré období, od Wimbledonu prohrál osmkrát v řadě.

"To není sranda. Nemyslím si, že je na tom tenisově až tak špatně, ale spíš po psychické stránce. Určitě se z toho dostane," řekl Navrátil. Semifinále s Argentinou je jedinou možností, jak tenisty letos vidět naživo v akci. První dvě kola hráli na půdě soupeře a v případě postupu do finále by cestovali buď do Srbska, nebo do Kanady. Hala ještě není vyprodaná, ale Navrátil věří, že na zápas bude.

Autoři: ,