Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Navrátilová: Plíšková a světová jednička? Když předvede svůj nejlepší tenis, tak ano

Sport

  6:00
PAŘÍŽ - Sama strávila na postu světové jedničky 332 týdnů. Podle legendární Martiny Navrátilové má Karolína Plíšková velkou šanci, aby na tenisový vrchol také brzy vystoupala.

Martina Navrátilová věří, že se Karolína Plíšková stane druhou světovou jedničkou narozenou na území Česka. foto: Reuters

Plíškovou čeká bouřící domácí kotel. Bude to peklo, ale snad mě to nerozhodí

Nad Paříží se zatáhlo, foukal silný vítr, dlouho tak modré nebe nad Roland Garros překryla těžká mračna. Ale až zmizí – a že podle předpovědí mají –, ukáže se pod nimi nová tenisová šampionka.

Finálový víkend je ještě daleko, tohle je ovšem jistota: žádná z dam, které zůstaly ve hře, ještě nikdy grandslam nezískala.

Tak která to bude?

A nepřibere si náhodou k tomu i pozici panovnice žebříčku, což mohou zvládnout jak Karolína Plíšková, tak Simona Halepová? „No, pořád je to otevřené. Vítězka i jednička,“ usměje se ta nejpovolanější z expertek.

Martina Navrátilová zůstává jedinou rodačkou z Československa i Česka, která kdy dobyla post světové jedničky. Pokud byste věřili legendě, která na turnajích v Melbourne, Paříži, Londýně a New Yorku posbírala v singlu 18 triumfů, pak pozorně sledujte dolní polovinu pavouka ženské dvouhry.

Martina Navrátilová v čestné lóži na utkání ve Wimbledonu.
Karolína Plíšková slaví postup do čtvrtfinále French Open.

„Halepová a Svitolinová vypadají moc dobře,“ vyhlížela Navrátilová dnešní pranici turnajové trojky a pětky. „Druhá si hodně věří, což je výhoda. Halepová taky hraje vynikající tenis – myslela jsem, že tyhle dvě mají největší šanci vyhrát turnaj, ale jsou teď proti sobě. Zůstane jen ta lepší.“

A třetí jméno se tak trochu dalo čekat. Navrátilová je však nevyřkne pouze proto, že se rovněž narodila v zemi ve střední Evropě. „Plíšková má šanci taky. I ona vypadá dobře. Zatím všechno výborný!“

Česká dlouhánka přešla na pařížské antuce čtyři kola, což je její kariérní maximum. Nikoli s nejlepšími výkony, zato se silnou hlavou. Což Navrátilová zdůrazňuje.

„Celkově se zlepšila, to je jasné. Ale na antuce je klíčová mentální stránka,“ povídá šedesátiletá Navrátilová.

„Taky panovaly dobré podmínky, míče odskakovaly trochu výš a létaly rychleji vzduchem, to všechno Karolínině hře pomáhá. A psychicky v posledním roce opravdu hodně vyrostla.“

Plíšková kromě přání premiérového grandslamu může dobýt i další, neméně blyštivou metu. Pozici, na níž se Navrátilová v singlu vyhřívala úžasných 332 týdnů – post světové jedničky. A může se o něj utkat v přímé semifinálové bitvě s Rumunkou Halepovou, dojde-li k ní.

„Plíšková má razantnější hru. Když předvádí svůj nejlepší tenis, hraje líp než Halepová,“ srovnává je Navrátilová.

„Ale ta je zase spolehlivější. Záleží, která z nich bude líp kontrolovat nervy a podmínky.“

Ta se pak stane královnou. Dívá se někdejší panovnice Martina N. správným směrem?