Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Navrátilová po letech dobyla Štvanici

Sport

  20:43
PRAHA - Česká tenisová legenda Martina Navrátilová se na Štvanici objevila po dvaceti letech. Ve čtyřhře spolu s Barborou Strýcovou porazila americko-český pár Ashu Rolleovou a Olgu Blahotovou.

Navrátilová. foto: Doležal Michal ČTK

Martina Navrátilová se vítězně vrátila na pražskou Štvanici. Legendární hráčka dnes při své turnajové premiéře v Praze znovu ukázala svůj tenisový um. Štvanice sice nepraskala ve švech, ale fanoušci nadšeně aplaudovali její výhře s Barborou Strýcovou nad americko-českým párem Asha Rolleová, Olga Blahotová 6:2, 6:3.

Devětačtyřicetiletá Navrátilová hrála soutěžní zápas na Štvanici před dvaceti lety ve Fed Cupu a exhibici před jedenácti lety. Nyní se poprvé ukázala v turnajovém utkání a dirigovala jasnou výhru. Jistě podávala, na síti prokázala cit i přesnost a dobře returnovala.

"Byla jsem nervózní, ale přežily jsme to dobře," řekla Navrátilová na tiskové konferenci. Cestou na kurt lidé buráceli, pískali a tleskali. Navrátilová řekla Strýcové, že musí něco dělat, jinak se rozbrečí. "Tak jsem hledala brýle a snažila se být zaměstnaná, jinak bych se roztřásla a nemohla hrát. Děkuji moc, je to krásný, ale teďka musím myslet na tenis, jinak to bude průšvih," prohlásila.

I Strýcová cítila před zápasem nervozitu. "Nechtěla jsem se ztrapnit, abych si to neházela pod nohy," řekla, ale po utkání dostala pochvalu. "Má dobrý instinkt na debla. Rozumí tomu a hraje to do dobrého prostoru a razantně," uvedla Navrátilová.

V černé čepici otočené kšiltem dozadu utkání začala na servisu a první podání skončilo v síti. Navrátilová příjemnou nervozitu brzy setřásla a naplnila povzbuzení svého sparingpartnera. Ten české rodačce s americkým pasem cestou na kurt řekl: "Úsměv a bav se".

Byla nervózní, ale žertovala s publikem
Obecenstvo přivítalo Navrátilovou minutovým potleskem a vždy bouřilo, když se tenistce vydařil úder. Mezi výměnami slavná hráčka dokázala navázat kontakt s hledištěm. "Trošku jsem si popovídala s lidmi, proč ne, ale s respektem k soupeřkám. Nechci z toho dělat divadlo," řekla Navrátilová.

Nekomunikovala ovšem tak, jako dříve. "Před dvaceti lety jsem se mohla bavit víc, protože jsem věděla, že vyhraji. V tomhle věku se musím víc soustředit, takže dialog je horší, protože když se rozptýlím, jsou tři gamy pryč," smála se.

Když někomu zazvonil mobil, tak ironicky houkla, že to hodně pomáhá. Reagovala i na výkřiky z hlediště, že bude hokej. "Vy spěcháte na hokej," popíchla obecenstvo, když se Strýcovou za stavu 6:2 a 5:0 nevyužily dva mečboly. O tři hry později ale Navrátilová podávala a zápas za hodinu a pět minut ukončila. "Protáhly jsme to tak akorát a aspoň jsem se dozvěděla, že je dnes hokej," doplnila.

Utkání na pražské Štvanici pro Navrátilovou hodně znamená. Má za sebou přes
2400 zápasů dvouhry a čtyřhry na okruhu WTA, ale první turnajový v Praze.
"Ten zážitek bych nevyměnila za nic," řekla devítinásobná vítězka wimbledonské dvouhry.

Z hlavy musela vyhánět vzpomínky a úvahy, jaké by to bylo, kdyby nemusela utíkat z Československa. "Třeba o tom, kdyby nebyli komunisti a nepřišli Rusáci, ale o tom se nedá moc přemýšlet, protože se musím soustředit na tenis," řekla tenistka.

Strýcová se na dvorci ptala párkrát o třicet let starší partnerky, jestli zahrála dobře. "Martina je na kurtu fajn a obě jsem si po zápase oddechly, že jsme vyhrály," řekla Strýcová. Navrátilové se chování své spoluhráčky líbí. "Ona je legrační, jak to prožívá jako já. Povídá si, dělá obličeje a má šmrnc. Je na ní vidět osobnost, což je dobře. Většina hráček je zarputilých," řekla Navrátilová.

Ve středu se Navrátilová na kurtu ukáže znovu. Od 16:00 nastoupí ke krátké
tie-breakové exhibici s halovými mistryněmi Evropy do 14 let Karolínou a Kristýnou Plíškovými. Pak si zahraje s dětmi ze štvanické přípravky a po 17:00 bude mít autogramiádu společně s olympijskou vítězkou v běhu na lyžích Kateřinou Neumannovou.

Čtvrtfinálový zápas turnajových jedniček Navrátilové a Strýcové s Američankami Ashley Harkleroadovou a Bethanie Mattekovou by se měl hrát ve čtvrtek a Navrátilová čeká ještě více fanoušků. "Jsem vděčná lidem, kteří přišli na první kolo a na druhé jich třeba přijde ještě víc, protože se jim to líbilo," uvedla Navrátilová.

"Vy spěcháte na hokej," popíchla obecenstvo, když se Strýcovou za stavu 6:2 a 5:0 nevyužily dva mečboly. O tři hry později ale Navrátilová podávala a zápas za hodinu a pět minut ukončila.

Ve středu se Navrátilová na kurtu ukáže znovu. Od 16:00 nastoupí ke krátké
tie-breakové exhibici s halovými mistryněmi Evropy do 14 let Karolínou a Kristýnou Plíškovými.

Pak si zahraje s dětmi ze štvanické přípravky a po 17:00 bude mít autogramiádu společně s olympijskou vítězkou v běhu na lyžích Kateřinou Neumannovou.

Čtvrtfinálový zápas turnajových jedniček Navrátilové a Strýcové s Američankami Ashley Harkleroadovou a Bethanie Mattekovou by se měl hrát ve čtvrtek.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!