Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Navrátilová se o finále dozvěděla až v Praze. Přijetí v šatně ji dojalo

Davis Cup

  8:00
PRAHA - Tenisová legenda Martina Navrátilová spatřila kurt v O2 areně a napadlo ji: „Máme velkou šanci!“ Na finále Fed Cupu dorazila jako fanynka českého týmu. „Nejsem tu jako komentátorka, takže můžu přát Češkám,“ řekla.

Tenisová legenda Martina Navrátilová na finále Fed Cupu. foto: MAFRA - Michal Šula

Na sobotní zápasy přijela z Řevnic, kde je na návštěvě u sestry. Jak sama říká, objevila se tu omylem. „Myslela jsem si, že se finále koná v Německu,“ popisovala. „Ale jakmile jsem zjistila, že se hraje v Praze, spojila jsem se s ITF, aby mi sehnali lístky.“

S radostí zhlédla dvě vítězství domácích a poté prožila milé setkání s týmem v šatně. Odnesla si odsud tričko a akreditaci se svým jménem, plácla si s hráčkami, zapózovala na řadu fotografií.

Jak příjemné setkání to pro vás bylo?
Prima… No, fakt prima!

Potěšily vás dárky?
Holky jsou fajn, vždycky je podporuju. Ještěže nehrajeme proti Americe. To by pro mě bylo nebezpečné. Ale proti komukoli jinému můžu fandit úplně bez problémů.

Samotný začátek prvního utkání jste nestihla, že?
Dva míče mi utekly. Objížděly jsme halu a nemohly najít parkování. Z Řevnic jsme jely půl hodiny do Prahy a pak to ve městě zabralo další půlhodinu.

Čeští tenisoví fanoušci vytvořili v O2 areně parádní atmosféru.
EUFORIE. Lucie Šafářová slaví vítězství nad Němkou Kerberovou.
FOTBALOVÉ VEDENÍ NA TENISE. Předseda FAČR Miroslav Pelta (vpravo) a její...
Lucie Šafářová slaví další vítězství ve Fed Cupu.

Čekala jste tak hladký průběh?
Je to nádhera. Lidi se mě ptali, kdo vyhraje. Říkala jsem, že nejdřív musím okouknout povrch. Když jsem viděla, jak rychle míče odskakují, napadlo mě, že máme dobrou šanci.

Jaký to pro vás byl zážitek?
Nemusím pracovat, takže si jenom užívám zápasů. Samozřejmě si přeju, aby holky vyhrály. Ale jak hrály razantně, tak jsem ani nebyla nervózní.

Zamlouval se vám jejich útočný styl?
Petra byla vynikající. Kerberová měla šanci proti Šafářové, vedla v obou setech, ale pak začala hrát víc defenzivně a Lucka toho využila. Začal jí fungovat forhend a byl konec.

Německá kapitánka: Kvůli kurtu neprohráváme

Českému tenisovému svazu hrozí za příliš rychlý kurt v O2 areně pokuta od mezinárodní federace ITF. Ale soupeř Kvitové a spol. si na povrch nechtějí stěžovat. „Nemyslím, že by to bylo nefér. Není to důvod, proč prohráváme. Vybraly si to Češky, protože na tom umí hrát,“ řekla německá kapitánka Barbara Rittnerová.

Němky, které touží získat fedcupový titul po 22 letech, nezvládly úvodní dvouhry a potřebují v neděli vyhrát všechny tři zápasy. „Je to zklamání. Musíme si sednout, uklidnit se a popřemýšlet,“ zhodnotila situaci Rittnerová. A koho postaví proti české jedničce Kvitové? Kerberovou? Lisickou? „To nebudu komentovat.“ (mib)

Pomáhají Češkám zkušenosti z minulých finále?
Možná. Němky o Fed Cup nehrály přes dvacet let. Navíc si myslím, že Petkovicová byla hodně nervózní a naštvala se na sebe víc než normálně. Musí se víc kontrolovat.

Líbila se vám atmosféra?
Je fantastická. Ta bílá skupina diváků pořád skanduje. Jinak je publikum celkem férové. Je vyprodáno. Paráda! Dřív jsem finále Fed Cupu nebo Davis Cupu viděla jen v televizi. Teď ho mám poprvé naživo.

Potkala jste v hale někoho známého?
Dost lidí. Třeba Renatu Tomanovou, se kterou jsme vyhrály Fed Cup v roce 1975. Už jí bude 60. Říkáme si: Kam ta léta utíkají.

Jak to podle vás v neděli dopadne?
Vypadá to dobře. Kdyby byl stav 1:1, asi by musel rozhodnout debl. Ale takhle to vypadá fakt dobře.

Autor: