Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Navrhneme prodej areálů, říká šéf ČSTV

Sport

  6:00
PRAHA - Český svaz tělesné výchovy není v dobré finanční kondici. Po ztrátě Sazky počítá s prodejem dalšího majetku. "Tenhle bod svazy nejspíš zablokují," míní šéf ČSTV Pavel Kořan.

Pavel Kořan. foto: ČTK

S jakým cílem jdete na valnou hromadu?
Přijdeme určitě s návrhem rozsáhlé novely stanov ČSTV, od změny názvu organizace až po vnitřní změny hlasovacích poměrů na valné hromadě. Byl bych velmi rád, kdyby byla novela přijata. Jednání kulatých stolů, ke kterým jsme soustředili představitele různých názorových proudů, nasvědčují tomu, že by se to mohlo podařit.

Jak konkrétně chctete změnit hlasovací poměry?
Navrhuje se, aby přestalo platit stávající dvokomorové hlasování, kdy k přijetí usnesení byla potřeba většiny hlasů v obou sborech. Nyní budou sice nadále dvě skupiny, kdy jedna bude sdružená ze zástupců tělovýchovných jednot a sportovních klubů a druhá delegáty národních sportovních svazů, ale budou mít rovnoměrné zastoupení při hlasování. Každý hlas bude mít stejnou váhu.

Po jednokomorovém systému ale svazy volaly už dlouho. V čem je tento návrh jiný?
Já opouštím rétoriku jednokomorového nebo dvoukomorového uspořádání, protože to je zbytečné. Podstatné je, že členy ČSTV, respektive té nové organizace i nadále budou výchovné jednoty a sportovní kluby na straně jedné a národní sportovní svazy na straně druhé. Hlasovat se ale bude společně. 

Vaše opozice chce také zúžení výkonného výboru...
Otázka složení výkonného výboru a početního vyjádření ve stanovách neí. U kulatého stolu nebylo dosaženo názorové shody. V podstatě je to otázka přípravy volebního řádu. A protože máme velký zájem, aby byla přijata novela stanov, tak se sporné otázky odsunuly. V případě přijetí novely stanov se začne teprve pracovat na obecně přijatelném volebním řádu. Podle něj pak proběhne volební valná hromada ČSTV, respektive té transformované organizace.

Mluví se také o prodeji majetku, především lyžařských areálů. Co byste rád v tomto ohledu odhlasoval?
Na valné předložíme obsáhlou třistastránkovou zprávu o výsledcích hospodaření v prvních třech kvartálech letošního roku, ale i o stavu majetku, na základě ekonomických analýz. V nich jsme zvažovali nejen hodnotu majetku, ale i ekonomickou realitu finančních zdrojů ČSTV.

Co konkrétně tedy navrhujete prodat?
K přímému prodeji jsou zařízení jako je hotel Coubertin, sportovní centrum Brandýs nad Labem a hotel Olympia na Zadově. Pokud někdo spekuluje, že by se takto mohl zhodnocovat i majetek v Podolí či na v Nymburce, tak tomu tak není. Tato centra chceme dál obhospodařovat a rozvíjet.

Jak to bude s prodejem tří krkonošských lyžařských areálů ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a Harrachově?
V otázce zhodnocení našeho akciového podílu v těchto horských společnostech byl delgátům předložen návrh k rozhodnutí buď formou dlouhodobého pronájmu transparentně vybranému správci, který se bude o majetek starat lépe, než jsme to dělali dosud my, nebo přímý a transparentní prodej.

O zakoupení lyžařských středisek projevilo zájem několik subjektů, například společnost Tatry Mountain Resorts provázané se skupinou J&T, Svaz lyžařů České republiky nebo skupina PPF. Jakou nabídku byste preferoval?
Rozhodně valné hromadě nepředkládáme návrh, že by se tento majetek měl prodat či pronajmout té či oné investiční skupině či jinému zájemci. O tom to rozhodně není.

Věříte, že se odhlasuje prodej nebo pronájem areálů?
Je pravděpodobné, že tento návrh bude z pozice svazů zablokován. Je tam živena představa, že je potřeba nejdříve zvolit nový výkonný výbor, který by měl to zhodnocování připravit. Já se dokážu vcítit do těchto pocitů, protože si někteří pravděpodobně myslí, že bude dobré být u prodejů majetku. Ale zároveň to určitě nebude fáze, kdy by nový výkonný výbor měl rozhodovat komu a jakým způsobem by tento majetek měl být přidělen. To by mělo zůstat i nadále výsostným právem valné hromady.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...