130 let

Co přinese nová sezona NBA? | foto: Reuters

NBA startuje s několika rekordy. Houston opouští hvězdy, Satoranského čeká v Chicagu boj o místo

Sport
  •   8:44
Praha - Zdá se to jako včera, když Los Angeles Lakers pozvedli v uzavřené bublině v Orlandu trofej Larryho O’Briena pro vítěze NBA. Bylo to před 73 dny a po nejkratší pauze v historii zámořských profesionálních sportů se nejlepší basketbalová soutěž světa vrací v noci na středu úvodními zápasy. Právě Lakers v čele s LeBronem Jamesem jdou do sezony jako hlavní kandidát na titul, mají však hned několik rivalů.

Lakers v netradičně krátké přestávce přišli o některé cenné hráče, hlavní hvězdy LeBron James a Anthony Davis ale s klubem prodloužili smlouvy a do „města andělů“ přišly zajímavé posily včetně německého rozehrávače Dennise Schrödera, španělského pivota Marca Gasola a bojovníka pod košem Montrezla Harrella. 

LeBron James během oslav se spoluhráči.
LeBron James ověnečný trofejemi po finále NBA.

Toho Lakers ukradli svým městským rivalům Clippers, kteří po zklamání v loňském play off vyměnili trenéra a obklopili své opory Paula George a Kawhiho Leonarda trochu jinou sestavou.

„Loni jsme byli ochuzeni o očekávanou sérii Lakers vs. Clippers, která mohla být historicky skvělá. Doufám, že se jí letos dočkáme,“ věří uznávaný novinář Brian Windhorst.

Houston má problémy

Hlavní příčnou zklamání Clippers v minulém ročníku byl celek Denveru, který otočil ve druhém kole play off nepříznivý stav série 1:3 na zápasy a přešel přes svého soupeře do finále konference. 

Nuggets se spoléhají na duo Nikola Jokič – Jamal Murray a doplnění o vycházející hvězdu Michaela Portera Jr. Pokud chtějí své tažení v našlapané Západní konferenci zopakovat, bude právě Porter muset udělat další krok kupředu.

Otazníky kolem Satoranského. Český basketbalista už si v přípravě na novou sezonu NBA nezahraje

Z okruhu kandidátů na titul nejspíš vypadává Houston, který řeší interní problémy a není daleko od kompletní přestavby kádru. Ze sestavy Rockets už vypadl rozehrávač Russell Westbrook, který se nepohodl s vedením a byl vyměněn do Washingtonu. 

Pokračovat v červeném dresu se nechce ani hlavní hvězdě Jamesi Hardenovi, který začátek přípravy trucoval a předváděl hodně slabé výkony.

„Harden velmi pravděpodobně letošní sezonu v dresu Rockets nedohraje. Sice má ještě smlouvu na dva roky, ale Houston nebude chtít ve svém týmu držet naštvaného hráče a radši spustí omlazení sestavy. Čekají jen na ideální nabídku,“ myslí si expert televize ESPN Bobby Marks.

Kandidáti na Hardenovo angažování se objevují hlavně ve Východní konferenci. Hodně se mluví o Philadelphii, která Houstonu přebrala generálního manažera Daryla Moreyho, jenž by rád dostal Hardena znovu pod sebe.

Zuby si na něj brousí také v Miami, které na podzim zaskočilo všechny hlavní favority a prošlo až do finále, kde jim šanci konkurovat Lakers sebraly hlavně zdravotní potíže. Teď jsou však Heat znovu nažhavení a ať už s Hardenem, nebo bez něj, budou útočit na špičku konference.

Z podobné pozice se nechce ustupovat ani Bostonu, který však přišel o křídelníka Gordona Haywarda a úvodní část sezony absolvují bez zraněného rozehrávače Kemby Walkera. Spoléhají tak na interní zlepšení ostrostřelců Jaysona Tatuma a Jaylena Browna, kteří pomalu dozrávají ve velké ligové hvězdy.

Nejšikovnější investor v NBA? Basketbalista před pandemií věřil Zoomu, aplikaci teď využívá celý svět

Nejvíc se ale v létě z Východu mluvilo o Millwaukee Bucks, lídrovi základní části, který následně zklamal ve druhém kole play off. I přes selhání ve vyřazovacích bojích dokázali Bucks přesvědčit k prodloužení smlouvy Řeka Janise Adetokounba, který dohrával se zraněným kotníkem. 

Přitom se v případě dvojnásobného nejužitečnějšího hráče ligy z posledních dvou let hlasitě spekulovalo, že bude chtít z Wisconsinu odejít na větší a silnější trh.

Šestadvacetiletý rodák z Atén ale nakonec podepsal nejlukrativnější smlouvu v historii ligy, která by ho v dresu Bucks měla udržet šest let (prodloužil o pět let za celkem 228 milionů dolarů, cca 4,9 miliardy korun).

Velkou neznámou je Brooklyn, kde dali dohromady náladové hvězdy Kyrieho Irvinga a Kevina Duranta, kteří spolu tvoří největší otazník nadcházejícího ročníku.

Irving je parádním ofenzivním hráčem, ale jen, když se mu chce hrát, Durant se zase vrací po vynechaném roce a půl s přetrženou achilovkou. V čele tohoto „cirkusu“ stojí bývalý skvělý rozehrávač Steve Nash, který dostal jako svou první trenérskou štaci pořádně těžký úkol.

„Když jim všechno sedne, mohou vyhrát titul, navíc Durant vypadal v přípravě skvěle. Na druhou stranou jsou Nets jako tikající bomba, která může vybuchnout všem poblíž přímo do obličeje,“ parafrázoval naděje týmu reportér webu Sports Illustrated Howard Beck.

Češi budou opět sledovat hlavně slavné Bulls

Tuzemští příznivci vysokých košů se těší také na počínání Chicaga s Tomášem Satoranským, Bulls ale platí spíše za outsidery, navíc jediného Čecha v NBA už v závěru loňské sezony v rotaci přeskočil mladík Coby White. 

Český rozehrávač vynechal bez udání důvodu od týmu poslední dva přípravné zápasy, na start sezony by však snad měl být v pořádku a chce ukázat, že do nejlepší ligy světa pořád patří.

Letošní ročník má před sebou velkou výzvu v podobě koronavirové epidemie, která určitě ovlivní minimálně průběh základní části. Hrát se bude alespoň ze začátku bez diváků, o to větší bude zřejmě sledovanost v televizích hned třeba 25. prosince, kdy si NBA připravila jako už tradičně několik lahůdek. 

Ligový šampion by měl být znám na začátku července, aby hráči mohli následně vyrazit na odsunutou olympiádu.

Snad vše vyjde dle plánu...

Autor: Jakub Eichler