Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

NBA stojí, fanoušci kroutí hlavou

Sport

  11:55
NEW YORK/PRAHA - Obavy fanoušků se naplnily. Nejlepší basketbalová liga světa NBA, do které měl naskočit i český talent Jan Veselý, 1. listopadu nezačne. Ani zatím nejdelší, pondělní sedmihodinové jednání nedokázalo přinést dohodu mezi majiteli klubů a hráči.

NBA All Star Game (Kobe Bryant v akci). foto: Reuters

„Stále jsme hodně vzdáleni prakticky ve všech oblastech. Dělí nás propast, která je tak široká, že ji prostě tentokrát nemůžeme překročit,“ prohlásil komisionář soutěže David Stern. Prozatím byly odloženy první dva týdny soutěže, tedy 100 zápasů.

Fanoušci po celém světě jen kroutí hlavou. Nechápou spor, který se dá prezentovat jako bohatí vs. ještě bohatší. Připomeňme, že se současným průměrným platem 4,79 milionu dolarů na sezonu jsou basketbalisté NBA jednoznačně nejlépe placenými hráči kolektivních sportů.

Jenže 30. června vypršela kolektivní dohoda mezi vlastníky klubů a hráči a od té doby jsou diskuse prakticky na mrtvém bodě. Aspoň to vyplývá ze zákulisních informací, které prosakují na veřejnost.

Oficiálně bylo zatím prezentováno pouze zrušení dvou týdnů, ale všem stranám je jasné, že se zřejmě dříve než v lednu hrát nezačne - podobně jako při minulé výluce před 12 lety.

INFOGRAFIKA:

To se začalo až 6. ledna a každý tým odehrál v nahuštěném programu 50 zápasů. Fanoušci si ale stěžovali, že úroveň tehdy nestála za nic - hráči byli nerozehraní a brzy také unavení z velké porce utkání.
Není však vůbec vyloučeno, že soutěž přijde kvůli výluce o celý ročník - stejně jako hokejová NHL v roce 2004. „Bylo by ale nesmyslné zabít celý rok poté, co máme za sebou nejlepší sezonu v historii NBA,“ uvedl výkonný šéf hráčské unie Billy Hunter. „Trvalo nám docela dlouho, než jsme se vzpamatovali po výluce z roku 1998, a tentokrát by to mohlo trvat mnohem déle,“ dodal.

Hunter věděl, o čem mluví. Zlepšila se návštěvnost, všechny tři televize, které se specializují na NBA, zaznamenaly obrovský nárůst diváků. Sledovanost TNT se zvedla o 42 %, ABC o 38 % a ESPN o 28 %.

Jenže majitelé tvrdí, že většina z nich prodělává, a tak chtějí zpřísnit platové stropy, zkrátit délku kontraktů a získat větší podíl zisku na úkor hráčů (viz infografika výše). Basketbalisté sice vyšli částečně vstříc, ale zároveň tvrdí, že část ztrát je vyvolána uměle.

Jak to vypadá, NBA a vlastníci zvolili jednoduchou strategii - vyčkat, až se začnou někteří hráči bouřit, že nedostávají výplatu, a pak předložit stejné návrhy jako nyní. „Chtějí, abychom řekli, že už si nemůžeme dovolit zmeškat další šek a přistoupit na dohodu. To se ale nestane. Zůstáváme jednotní,“ citoval sportovní web www.si.com nejmenovaného All Star hráče.

„Chtěl bych se všem fanouškům omluvit. Je to smutný den pro nás pro všechny. Bez vás nejsme my hráči nic,“ napsal na svůj Twitter LeBron James, hvězdný basketbalista Miami. Jenže to asi naštvaným divákům stačit nebude. Reputace soutěže utrpěla už nyní a s trvající výlukou ještě klesne.
 Vydělat by na tom tak mohla NHL, jejíž popularita od konce výluky na podzim 2005 stále pomalu roste. „Hokej bude více na očích, už kvůli tomu, že se musí naplnit noviny i programy sportovních televizí,“ řekl agentuře Reuters Paul Swangard, odborník na sportovní marketing z Oregonské univerzity.

Podle něj tak sportuchtiví fanoušci vezmou zavděk NHL. „Mezi ligami existuje gentlemanská dohoda, že nebudou výluky zneužívat. Ale NHL se určitě zkusí teď představit v co nejlepším světle, aby získala nové zákazníky.“

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!