Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

NBA zřejmě nezačne. Další pokus o dohodu nevyšel

Sport

  21:14
NEW YORK - Basketbalisté odmítli zatím poslední návrh nové kolektivní smlouvy od vedení NBA a chtějí na něj podat žalobu. Hráčská unie navíc zahájila proces svého rozpuštění. Sezoně, v níž měl do prestižní soutěže vstoupit český nováček Jan Veselý, tak hrozí zrušení.

Ředitel hráčské unie NBA Billy Hunter (uprostřed) jednal obklopený basketbalisty o začátku sezony. Marně foto: ČTK

"Jsme připraveni podat antimonopolní žalobu na NBA," uvedl výkonný ředitel hráčské unie Billy Hunter po dnešním setkání se zástupci týmů z řad hráčů v New Yorku. Hráči podle něj nechtěli přijmout ultimátum komisionáře soutěže Davida Sterna, protože prý bylo "mimořádně nefér".

Hráčská asociace NBPA už nebude pokračovat ve vyjednávání a po jejím rozpuštění se z ní stane profesní organizace, jež bude moci žalovat NBA. "Tohle je nejlepší rozhodnutí pro všechny hráče," řekl prezident hráčských odborů Derek Fisher, jehož na tiskovou konferenci doprovodily hvězdy Kobe Bryant nebo Carmelo Anthony.

"Nechceme mít dohodu jen pro dnešek, ale i pro ty hráče, kteří do NBA přijdou v příští dekádě i potom," dodal rozehrávač Los Angeles Lakers, podle nějž bylo rozhodnutí odmítnout návrh NBA jednomyslné.

Sezona je ve vážném ohrožení

Komisionář NBA Stern minulý týden vyzval basketbalisty, aby návrh přijali, protože byl tím nejlepším, jaký vedení soutěže mohlo nabídnout. Nabízel rozdělení příjmů mezi hráči a majiteli klubů jedna ku jedné a navrhoval sezonu s 72 zápasy a začátkem 15. prosince.

Stern v reakci na rozhodnutí uvedl, že NBA podala na unii žalobu, protože podle něj "nevyjednávala v dobré víře". "Určitě nakonec nová kolektivní smlouva bude, ale sezona 2011/12 je v ohrožení," potvrdil v oficiálním prohlášení komisionář soutěže.

Předchozí kolektivní smlouva vypršela 30. června a vlastníci klubů požadovali její výraznou úpravu, protože jen v uplynulé sezoně přišli o 300 milionů dolarů. Podle staré smlouvy hráčům náleželo 57 procent z příjmů, které dělají čtyři miliardy dolarů.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...