130 let

Rafael Nadal zaútočí v Melbourne na 21. grandslamový titul. | foto: ČTK

‚Ne každý si potřebuje dělat reklamu.‘ Nadal nabádal ‚uvězněné‘ tenisty k pokoře a rýpl si do Djokoviče

Sport
  •   14:41
Praha - Zatímco dvaasedmdesát hráčů a hráček, kteří na cestě do Melbourne byli v kontaktu s nakaženou osobou, netrpělivě vyhlíží konec čtrnáctidenní karantény, největší hvězdy v čele s Novakem Djokovičem a Rafaelem Nadalem se na Australian Open připravují v covidem méně zasaženém Adelaide. Jejich nesporné výhody vyvolaly v tenisovém světě ostrou debatu. A právě španělský tenista se pokusil situaci uklidnit.

„Domácí vězení“ v dějišti prvního grandslamu nové sezony musela, a do pátečního poledne ještě musí podstoupit také čtveřice Čechů – Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková a Tomáš Macháč.

Španělský tenista Rafael Nadal.
Rafael Nadal s trofejí pro vítěze French Open

„Na pokojích nemáme otevírací okna, a tím pádem nám tu neproudí čerstvý vzduch. Ale nechci si stěžovat, Australanům se absolutně nedivím. Měli pět měsíců lockdown, dostali se v pozitivních případech na nulu a chtějí, aby to tak zůstalo,“ řekla Strýcová v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Řada dalších tenistů její pochopení nesdílí. Vadí jim i to, že Nadal a spol. mají v Adelaide k dispozici kvalitnější hotel a každý den mohou během určené pětihodinovky opustit areál, věnovat se tréninku a přípravě v posilovně. 

Na pokoji si nemůžu vyvětrat a poprvé v životě jsem stavěla rotoped, říká o karanténě Strýcová. Australany ale chápe

Španělský tenista se pokusil vyhrocenou situaci trochu uklidnit. „Samozřejmě, že je mi hráčů v tvrdé karanténě líto, ale když jsme sem přijeli, věděli jsme, že pravidla budou přísná,“ uvedl španělský tenista pro CNN

„Je normální si stěžovat, naprosto to chápu, ale je potřeba širší perspektiva. Musíme uvědomit, že po celém světě umírají lidé, kteří se ani nestihnou rozloučit se svými blízkými,“ dodal.

Austrálie si se zpomalením pandemie počínala nekompromisně, ale úspěšně. Celkový počet nakažených se pohybuje okolo 30 tisíc, naopak ve Španělsku se tato čísla vyšplhala přes 2,5 milionu. Kupříkladu v Melbourne panoval tvrdý lockdown dlouhých 111 dní.

„Situace je jiná, nešťastná pro všechny. Proto si nesmírně cením toho, že tu můžeme být a turnaj odehrát. Musíme to brát jako privilegium,“ podpořil rozhodnutí pořadatelů dvacetinásobný grandslamový vítěz.

Zároveň si rýpl do Novaka Djokoviče. Srbský tenista se postavil na stranu hráčů, pro které chtěl vyžádat přemístění z hotelových pokojů do domů s tenisovými kurty. „Já se starám o problémy ostatních,“ nechala se veřejně slyšet světová jednička.

„Pomáhat se snažíme všichni. Akorát někteří z nás k tomu potřebují publicitu. Jiní tak činí potichu, bez reklamy,“ popíchl Nadal svého konkurenta.

Nejúspěšnější v historii?

Letošní Australian Open může být pro Španěla výjimečnou akcí. Pokud turnaj ovládne, osamostatní se na čele historických tabulek v počtu získaných grandslamů. Momentálně se o první místo dělí s Rogerem Federerem.

Švýcar ale jednadvacátý kousek do sbírky v Melbourne nepřidá, do hry jej nepustí přetrvávající zdravotní problémy. „Vzájemně se respektujeme, pro náš sport jsme podle mě udělali hodně. Ale rekordem nejsem posedlý, nevytvářím na sebe zbytečný tlak. Už tak jsem ve své kariéře dosáhl věcí, o kterých se mi ani nesnilo,“ prohlásil Nadal.

Rodák z Manacoru letos v létě oslaví už pětatřicáté narozeniny. S tenisem zatím končit nehodlá, na život mimo okruh ATP se však těší: „S manželkou určitě chceme děti. Počítám s tím, že pak se všechno změní.“

Momentálně se ale vyhlášený antukář koncentruje výhradně na své nejbližší výkony. Přepíše v Austrálii znovu tenisovou historii?

Autor: Vojtěch Tůma