Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nebudu se vymlouvat. Ani naříkat, že je konec, pravila smutná legenda

Australian Open

  21:00
PAŘÍŽ/PRAHA - Tak tohle tu ještě nebylo. Americká tenistka Serena Williamsová poprvé v kariéře prohrála dvě grandslamová finále za sebou. Na rekordní titul s číslem 22 nedosáhla na Australian Open ani teď na Roland Garros. „V klíčových chvílích hrála opravdu dobře,“ řekla 34letá legenda svého sportu o nové šampionce Garbiňe Muguruzaové.

Legenda se znovu loučí pod trůnem. Vrátí se na něm na Wimbledonu? foto: Reuters

Serena opět na rekord Grafové nedosáhla. French Open vyhrála Muguruzaová

Když Španělka proměnila sedmý mečbol finálového utkání, Serena Williamsová uznale zatleskala.

Myslela si, že soupeřčin lob skončí v autu a ona bude moct ještě zabojovat a obrátit duel na svou stranu. Ale pak před novináři Američanka prohlásila: „Byl to asi jeden z nejhezčích mečbolů, co jsem zažila.“

Při závěrečné řeči na kurtu s ní cloumaly emoce, ve francouzštině děkovala trenérovi i divákům a chtělo se jí brečet.

Chci se z porážky poučit

Slečně Sereně zase těsně unikl zápis do dějin, Steffi Grafová, rekordmanka tzv. „open éry“, i Margaret Courtová (24) stále mají víc grandslamových trofejí.

Jak dlouho se teď bude s prohrou vyrovnávat? Zapomene rychle? Nebo se bude pár dní trápit?

Šafářová bude mít na Wimbledonu nového kouče. Povede ji Pála

„Teď opravdu nevím. Ale nebudu naříkat: ó, to je konec! Určitě si chci porážku rozebrat a uvidím, jak se z toho mohu poučit. To je jediný způsob, jak se zlepšit,“ odpověděla tenisová superstar.

Jestli byl její výkon ve finálovém souboji s Muguruzaovou lepší než při vydřených výhrách v předchozích kolech, nechtěla hodnotit.

„Byly to jiné zápasy s jinými soupeřkami, ale měla jsem nedostatky. Mohla jsem trochu lépe podávat, udělala jsem hodně chyb na returnu.“

Nehrála jsem tak, abych vyhrála

Williamsová v průběhu turnaje přiznala drobné obtíže s přitahovačem stehenního svalu. A co teď? „Bylo to v pohodě. Nejsem typ člověka, který by se vymlouval. Myslím, že jsem prostě nehrála tak, abych zvítězila. Ona ano, nezáleží na nějakém přitahovači.“

Ani na náročný program, který způsobily v Paříži rozmary počasí, sobotní prohru nesváděla. Jako by se smířila s osudem, který Williamsovou v cestě za rekordním počinem těžce zkouší.

Garbiňe Muguruzaová s pohárem pro vítězku.
Je konec! Garbiňe Muguruzaová se raduje z prvního grandslamového titulu.

„V obou letošních finále jsem narazila na dvě kvalitní soupeřky - Ann Kerberová udělala v Austrálii asi jen šestnáct chyb za tři sety. Garbině tady hrála neuvěřitelně. Co můžu dělat v takové situaci? Prostě to budu zkoušet dál,“ komentovala novou nepěknou bilanci jinak úžasné kariéry.

Každopádně Serenu Williamsovou stále baví čelit mladším soupeřkám z nastupující generace. Další podobnou výzvu přijme na konci měsíce ve Wimbledonu, kde obhajuje loňské vítězství.

Autor: