Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nebylo nic příjemného loni slyšet, že jsem zabil koně. Jsem rád, že se to letos otočilo, těší vítězného Bartoše

Josef Bartoš a jeho vítězná radost. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Rozhovor
pardubice - Tři triumfy na třech různých koních, to se před ním povedlo ve 129 ročníků dlouhé historii Velké pardubické jen pěti jezdcům. V neděli se do této vybrané společnosti připojil Josef Bartoš, který po Decent Fellowovi v roce 2006 a Sixteen o dva roky později přivedl letos k triumfu Theophila.
  5:00

Bartoš potřetí opanoval Velkou pardubickou, hlavní favorit Faltejsek s Tzigane Du Berlais upadl

„Končit rozhodně nehodlám, moje další meta je docílit tisíce překážkových vítězství. Teď jich mám necelých sedm set,“ uvedl osmatřicetiletý Bartoš, který před dvěma týdny vyhrál i prestižní Gran Premio di Merano v Itálii.

Pepo, jakého vítězství si víc ceníte?
Je to podobné. Když jezdíte v Itálii, tak Grand Premio je top. To samé u nás Velká pardubická. Samozřejmě pro Čecha je Velká pardubická o stupínek výš.

A co znamená pro vás konkrétně?
Cením si toho hrozně moc, protože vydržet to ty roky s mými zraněními, která jsem prodělal, je těžké. Je mi třicet osm, hlava je už trošku někde jinde, než byla v pětadvaceti, kdy jsem si myslel, že vyhrát Velkou je automatika. Pak člověk zjistí, že když se mu to několikrát nepodaří, je hrozně těžké toho docílit zpět.

Navíc loni jste skončil na Velkém Taxisově příkopu po pádu v kotrmelcích, kůň Vicody byl pak po závodě utracen...
Jsem rád, že se to podařilo, loni jsem na Taxisu skončil i s koněm. Přišli jsme o něj. Slyšel jsem hodně kritiky, nebylo to nic příjemného. Jsem rád, že to takhle dopadlo, že teď jsme Taxis skočili. Jsem rád, že se to otočilo o 180 stupňů.

Tentokrát Taxis nezvládl Tzigane du Berlais, jak jste ho zvládl vy?
Neměli jsme úplně jednoduchý nájezd po malé vodě na Taxis, protože se mi zdálo, že kluci začali brzdit. Nebylo to pro mě úplně super období. Ale pak jsme pokračovali, skočili jsme Poplerův skok a v tu chvíli jsem cítil, jak se mi Theophilos usadil, jak začal být v klidu. Přestal i vydechovat, od té doby jsme si zlepšili pozici a začal jsem to trošku režírovat.

Přitom režírovat divokého Theophila není zrovna lehké, že?
Bylo to cítit už v pondělí, kdy jsem byl skákat u Váňů. Byl celý zpocený. Není to úplně sranda ho jezdit, a to ani v práci.

Josef Bartoš slaví třetí vítězství na Velké pardubické.
Vítězný kůň si dopřává osvěžení po doběhnutí dostihu.

A před závodě jste na něm pozoroval co?
Bylo to pro něj hodně extrémní. Už při přehlídce se celý vařil, byl celý pod pěnou. Poté ještě opakovaný start, což byla katastrofa. Ale já jsem se snažil soustředit na jeho výkon, nechtěl jsem podléhat těmto vlivům a věřil jsem, že to dá i s těmi nervy.

Je to podle vás kůň na obhajobu titulu?
Není to tak jednoduché. Po vítězství se vždy říká, že to kůň vyhraje znovu a znovu. Musí projít další sezonou, připravit se na Velkou. Myslím, že je v perfektních rukách lidí, kteří vědí, co dělat. Takže určitě je v jeho silách to zopakovat.

To byste ale mohl časem ohrozit i trenéra Theophila Josefa Váňu, ne?
To bych mu rád nechal, protože on k Velké patří a bude vždy legendou. Takže to není můj cíl ho překonat.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...