Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nečekané selhání. Čeští basketbalisté padli s Maďary a postup se jim vzdálil

Sport

  15:52
KLUŽ - Čeští basketbalisté na mistrovství Evropy prohráli s Maďarskem 73:85 a výrazně si zkomplikovali vyhlídky na postup ze skupiny. Aby mohli pomýšlet na play off, musí bezpodmínečně zvítězit v úterním duelu s Černou Horou. Šanci by měli i v případě výhry Rumunska nad Maďarskem o 10 až 13 bodů na základě minitabulky.

Maďarsko - ČR, utkání skupiny C mistrovství Evropy basketbalistů. Zleva Rosco Allenz Maďarska a Patrik Auda z ČR. foto: ČTK

Před turnajem byl jasný plán národního týmu vyhrát nad domácím Rumunskem a Maďarskem, které svěřenci Ronena Ginsburga jasně porazili v přípravě. Tehdy však Maďarům chyběla největší hvězda Ádám Hanga, který byl dnes klíčovou postavou. Hráč Barcelony dovedl svůj tým k triumfu 31 body, což je druhý nejlepší střelecký výkon turnaje.

Maďarsko - ČR, utkání skupiny C mistrovství Evropy basketbalistů. Lukáš Palyza...
Maďarsko - ČR, utkání skupiny C mistrovství Evropy basketbalistů. Zleva Ákos...

Čechům vůbec nevyšel vstup do zápasu, trápili se v útoku i obraně, kde nechali rozstřílet Hangu. Až za stavu 2:13 se český celek chytil díky Patriku Audovi, který dal osm bodů svého týmu v řadě a dělal maďarské obraně velké problémy.

Mistrovství Evropy basketbalistů

Skupina C (Kluž):

Maďarsko - ČR 85:73 (23:16, 44:33, 66:58)
Hanga 31, Vojvoda 18, Perl 12, Allen 10 - Satoranský a Palyza po 18, Auda 15, Hruban 12. Fauly: 21:21. Trestné hody: 24/16 - 12/9. Trojky: 9:6. Doskoky: 37:32.

Chorvatsko - Černá Hora 76:72 (25:17, 43:31, 62:52)
Nejvíce bodů: Bogdanovicč 23, Šarič 14, Ukič a Tomas po 9 - Rice 22, Dubljevič 17, Vučevič 12.

19:30 Španělsko - Rumunsko.

Ostatním hráčům se v útoku příliš nedařilo, naopak na maďarské straně se k Hangovi přidal druhý vyhlášený střelec David Vojvoda. Soupeři tak stačilo, aby tyto dvě opory hrály jeden na jednoho a proměňovaly i těžké střely přes obránce.

Vždy, když se český celek dotáhl na sedm bodů, byli to právě Hanga s Vojvodou, kdo vrátili Maďarsku dvouciferné vedení a nedovolili Čechům se přiblížit.

Ve druhé půli se sice rozstřílel Lukáš Palyza, ale Maďaři hnaní tisícovkou fanatických fanoušků si stále drželi vedení a nenechali se rozhodit ani presinkem. Na hřišti se odehrávala lítá bitva a oba celky hrály na hranici sebeobětování. Více sebevědomí však bylo na maďarské straně.

V poslední čtvrtině se s výsledkem ještě snažil něco udělat Tomáš Satoranský, který v ní dal devět ze svých 18 bodů, ale Maďarsko mělo vždy odpověď a výhru už nepustilo.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.