Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nechci sedět někde v koutě

Sport

  12:45
BRADENTON/PRAHA - Místo Turnaje mistryň odpočívala. Počítá ale s tím, že by se na něj mohla už za rok probojovat. Nicole Vaidišová ukončila sezonu jako patnáctá hráčka světového žebříčku, a je tak nejvýše postavenou Češkou od dob Jany Novotné.

Česká tenistka Nicole Vaidišová zazářila na asijském turné, kde získala tři tituly. foto: ČTK

„Naštěstí jsem na Floridě a tady nikdo nikoho nepozná,“ směje se, když vypráví o své letos nabyté popularitě. „Kdyby přišel Elton John, nikdo si ho nevšimne. Stejně tak Šarapovové... V tomhle je to perfektní místo, ale podobný je i třeba New York.“

Právě v New Yorku pobývala šestnáctiletá Češka minulý týden a zbavovala se únavy po sezoně. „Dělala jsem rozhovory pro všechny možné časopisy. Pět rozhovorů denně a tři focení k tomu...,“ vypráví dlouhonohá blondýna, která je považována za tenistku budoucnosti.

Právě jí se letos jako jediné podařilo vyhrát tři turnaje v řadě. V průběhu svého asijského turné triumfovala v Soulu, Tokiu a Bangkoku. Báječně nastartovanou sérii přerušila až před deseti dny ve Filadelfii, kde podlehla v semifinále pozdější vítězce Turnaje mistryň Amelii Mauresmové.

„Byla jsem unavená a těšila se na konec. Kdybych ale chtěla skončit rychle, prohrála bych už v prvním kole. Jenomže tohle já nedělám. Pokaždé jdu do všeho na sto procent,“ vysvětluje rozhodně.

Letošním cílem byl pobyt v elitní dvacítce, nakonec jej vyšperkovala o pět příček. A do jejího osobního hledáčku se dostal skok do Top Ten. „Pořád platí, že chci být světovou jedničkou, ale na to je ještě čas. Teď se musím hlavně soustředit, abych udržela svojí pozici. Je to mnohem těžší, než když je člověk třeba sedmdesátý. Ve dvacítce je to těsné, všechno je mnohem náročnější,“ plánuje Vaidišová.

Žačka populární tenisové školy Nicka Bolettieriho si zatím nevšimla, že by se chování slavného objevitele talentů k její osobě nějak výrazně změnilo. „Ten bude ve mně pořád vidět tu devítiletou holčičku, která se hrabe po kurtu. I kdybych byla tou jedničkou...,“ směje se.
Sezonu odehrála bez jakéhokoli výpadku, první „ostrý“ rok na okruhu WTA ji naplnil optimismem.

„Jsem spokojená, ale nemůžu si jít sednout na pláž a říkat si, jak úžasnou sezonu mám za sebou,“ zdůrazňuje. „Doufám, že ta příští bude ještě lepší.“ Vaidišová se zařadila po bok mladých ruských hvězdiček, a přestože podobná přirovnání jednoznačně odmítá, jde v jejich šlépějích i koketováním se světem modelingu.

S šestnáctiletými dětmi si nerozumí „Po dobu turnajů žádné nabídky neřeším. Teď si nad ně sedneme a uvidíme,“ říká. Stihla se však už stát novou tváří reklamní kampaně společnosti Reebok. „Byla to sranda. Užila jsem si to, protože miluju módu. Když jsem pak viděla výsledek, byla jsem spokojená. Párkrát jsem už něco fotila, ale věnovat se jenom tomu bych nemohla. Nastálo by to nebylo ono, nenaplňovalo by mě to.“

Vaidišová uznává, že se v posledních měsících změnila. Díky tenisovému kočování předčasně vyspěla. „Je to zvláštní, znám šestnáctileté děti a nemáme se moc o čem bavit. Musím se vyrovnat holkám, kterým je třicet. Jinak bych musela sedět někde v koutě,“ tvrdí.

Přesto se jí týká téma, kterým by třicetileté hráčky příliš neoslnila. „V sobotu letím do Prahy kvůli zkouškám. Čeká mě toho docela dost - ekonomika, účetnictví, čeština, matematika...,“ vypočítává.

Jasno má i v odpočinku. Čtrnáct dní nevezme raketu do ruky a zkusí dohnat všechno, o co přišla v sezoně: „Chystám se na hokej do Tampy a pak na pár dnů na Bahamy.“
Autoři:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...