Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nechtěl jsem si udělat ostudu, přiznává motivaci Rosol

Davis Cup

  18:54
ASTANA - Tenista Lukáš Rosol si v jednom utkání připsal dvě úspěšné daviscupové premiéry. Nastoupil poprvé v roli české jedničky a poprvé vyhrál dvouhru za nerozhodnutého stavu. Vítězstvím nad Andrejem Golubjovem zvýšil vedení obhájců titulu nad Kazachstánem v Astaně na 2:0. Rosol nastupoval na kurt po Janu Hájkovi, který suverénně porazil Michaila Kukuškina.

Český tenista Lukáš Rosol (vlevo) foto: Česká sportovní - Karel Tejkal

"Věděl jsem, že Honza vyhrál 3:0 a říkal si, že bych asi byl za ostudu, kdybych prohrál. Že musím přidat další bod, a to se podařilo," řekl Rosol, který sice ztratil s Golubjovem na pomalém antukovém kurtu první set, ale další tři získal. Před zápase odhodlaně hlásil, že si na Golubjova věří. Set a půl ale za ruským rodákem zaostával. "Ze začátku hrál fantasticky. Kdyby takhle hrál na turnajích, byl by žebříčkově úplně jinde," komentoval Rosol výkon 205. hráče světa.

K TÉMATU

"Věřil jsem, že takhle nemůže pokračoval," dodal. Sebejistými výroky před zápasem s Golubjovem si podle svých slov zle nedělá. "Asi by bylo blbý, kdybych šel do zápasu a říkal: No, asi moc šancí nemám, jdu si zkusit vyhrát pár gamů. Musím si věřit. Tohle je cesta," řekl Rosol. Na začátku čtvrtého setu českému týmu lehce zatrnulo. Rosol si vyžádal ošetření pravé nohy. Ozval se mu bolavý kloub palce.)

Poprvé zažívá roli týmové jedničky

"Dva týdny jsem s tím problém neměl, ale teď se to trošičku projevilo. Dobře mi to zatejpovali, trochu mi to podložili a už jsem to potom necítil. Zafungovalo to," oddechl si tenista. Kvůli neúčasti zraněného Tomáše Berdycha a šetření Radka Štěpánka na čtyřhru si poprvé vyzkoušel roli jedničky týmu. Navíc premiérové vyhrál "ostrou" dvouhru. "Je to krok výš, ale není to určitě jednoduché. Jak člověk nehraje za sebe, ale za Česko, tak je to cítit hodně a byl jsem na začátku trochu ztuhlej," řekl Rosol.

V Národním tenisovém centru v Astaně se čtyři tisíce míst pro fanoušky zaplnilo jen z poloviny. I proto byla hodně slyšet parta českých bubeníků. "To je jejich věc, kolik fanoušků jim přijde. My jsme měli naše a ti nám moc pomohli," těšilo Rosola, který po utkání naházel českým divákům míče a s mnoha z nich si plácl. "Musel jsem jim poděkovat, byli fantastičtí a jsou součástí výher," řekl Rosol.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...