Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nedotknutelný Federer. Poražený, podrážděný, ale stále milovaný

Sport

  10:08
LONDÝN (od našeho zpravodaje) - Vypadalo to, jako by se starobylé město nad Temží na chvíli připojilo ke švýcarské konfederaci. Když se tenista Roger Federer v úterý večer v tie-breaku druhé sady odhodlaně bil se srbským kejklířem Novakem Djokovičem, ve vyprodané O2 areně ho hnala zpívaná výzva: "Let’s go, Ro-geeer!"

Roger Federer na Turnaji mistrů. foto: ČTK/AP

Po Švýcarově proměněném setbolu lidé vyskakovali ze sedaček, máchali zaťatými pěstmi a křičeli jako pominutí. Federer miluje Londýn, kde sedmkrát vyhrál Wimbledon a dvakrát Turnaj mistrů. A Londýn zjevně zbožňuje jeho.

"Skvělá hala, nádherné nasvícení... A podpora od fanoušků vždycky potěší," prohlásil dvaatřicetiletý Federer na tiskovce po porážce 4:6, 7:6, 2:6.

O chvíli později z něj vděčná vlídnost vyprchala. Jeden ze žurnalistů mu opatrně podsouval myšlenku, že ukrást dvakrát po sobě Djokovičovi set by mohl vnímat jako úspěch. Zvlášť když se "Fed" v roce 2013 dost trápil.

"Ano, jistě!" spustila podrážděná legenda. "Paráda, buďme pozitivní. Je skvělé vzít dva sety Novakovi a čtyři mu nechat. Prohrát zápas je opravdu pecka!"

Dvaatřicetiletý Federer prožívá asi nejhorší období za posledních třináct let. Nezískal ani jeden grandslamový titul, z oblíbeného Wimbledonu se poroučel už ve druhém kole. Ovládl jediný turnaj v Halle. Na žebříčku se propadl až na sedmé místo. Přemohli ho "pěšáci" jako Delbonis, Brands či Stachovskij.

Asi nejlepší hráč všech dob tápe. Bolí ho záda, nepomáhají ani delší pauzy. I proto nedávno propustil kouče Annacona. Ctěný elegán a kavalír chvílemi ztrácí nervy. Když v úterý odevzdal Djokovičovi podání, vztekle napálil míček do obří kostky zavěšené pod stropem.

Ani Nadal či Djokovič...

Čím dál častěji se mluví o podzimu jeho kariéry. Že je pomalejší a slabší. Jeden z jeho rivalů Tomáš Berdych s tím však nesouhlasí: "Nejde dolů, to my všichni okolo se zlepšujeme. On a další hvězdy téhle neskutečně silné éry nás nutí makat na sobě."

Jindy hlavní tahák na diváky tentokrát chybí na většině obřích plakátů v O2 areně, neboť se dlouho nevědělo, zda se na "Masters" vůbec kvalifikuje.

Nicméně příznivců má stále dost. Na "neutrální půdě" v Londýně mu fandí krajani se švýcarskými vlajkami, domorodci i cizinci. Japonský pár v úterý v hledišti ukazoval dvojdílný transparent, který hlásal: "Roger - můj hrdina".

Tak populární ani Nadal či Djokovič nikdy nebudou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!