Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nedvěd je zpátky

Sport

  14:01
PRAHA - Konečně. Bývalý kapitán fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd se vrací do národního mužstva na barážová utkání světové kvalifikace proti Norsku. Kouč Karel Brückner ho dnes nominoval.

Pavel Nedvěd se vrací do české reprezentace foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

První zápas se hraje 12. listopadu v Oslu, odveta o čtyři dny později v Praze. Třiatřicetiletý záložník, který se v reprezentaci objevil naposledy loni v červenci na evropském šampionátu.

Do nominace se vrací také obránce AC Milán Marek Jankulovski, který kvůli zraněnému kotníku v poslední době chyběl.

Po delší pauze dostali reprezentační pozvánku také záložníci Jaroslav Plašil z Monaka a Jiří Jarošík z Birminghamu. Plašil naposledy reprezentoval v červnové kvalifikace proti Makedonii, pak chyběl kvůli zlomené kůstce v noze. Jarošík se v reprezentaci
objevil naposledy v březnu v duelu proti Finsku.

Brückner znovu povolal i záložníka Hamburku Davida Jarolíma, který si reprezentační premiéru odbyl v říjnu v kvalifikaci proti Nizozemsku.

Kouč: Nedvěd nikdy neodešel
Proti minulé nominaci chybějí v týmu Hübschman a Skácel. "Do obrany se vrátil Jankulovski, na Skácelovo místo přibyli Nedvěd, Plašil a Jarošík," řekl Brückner, který duely s Norskem považuje za nejdůležitější v trenérské reprezentační kariéře.

Nedvědovu nominaci odmítl označit za návrat. "Nedvěd se nevrací, mám jej stále v seznamech, ani nemusí platit zápisné. Já jej nikdy nevyřadil. Je nominován a tím to pro mě končí," prohlásil Brückner a naznačil, že by Nedvěd mohl být znovu kapitánem. "Vždy jsem říkal, že máme silné mužstvo a s Nedvědem je ještě silnější. S jeho příchodem zvedlo mužstvo svou kvalitu v záloze," řekl.

"Příští rok budeme hrát jen jedno přátelské utkání, někteří hráči mají žluté karty, někteří jsou nedoléčeni," řekl trenér. "Bude to i takové soustředění a někteří hráči sami požádali, aby mohli s týmem být, i když vědí, že půjdou na tribunu," uvedl český kouč. Podle něho by měli přijet i zranění Koller a Bolf.

Přestože se Norové pasují do role outsidera, Brückner to tak jednoznačně nevidí. "My jsme nepodcenili žádného soupeře ani v přípravných zápasech. Navíc norští fotbalisté hrají v kvalitních ligách a hru Carewa z Lyonu všichni viděli v úterním zápase Ligy mistrů," řekl trenér.

Soupeře má Brückner dobře prostudovaného. "Viděl jsem všechny jejich kvalifikační zápasy s výjimkou souboje v Moldavsku a doma s Běloruskem. Hrají jednoduchý fotbal, vše do šestnáctky a hodně využívají standardní situace. Jejich styl je účelný, hrají pořád stejně a nikde jsem nevyčetl, že venku jsou nebezpečnější," prohlásil Brückner.

Nominace
brankáři:
Petr Čech (Chelsea, 36/0), Jaromír Blažek (Sparta Praha, 10/0), Antonín Kinský (Ramenskoje, 5/0)

obránci: Zdeněk Grygera (Ajax Amsterodam, 36/1), Marek Jankulovski (AC Milán, 42/7), Martin Jiránek (Spartak Moskva, 20/0), Radoslav Kováč (Spartak Moskva, 4/0), Pavel Mareš (Petrohrad, 8/0), David Rozehnal (16/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 43/2)

záložníci: Tomáš Galásek (Ajax Amsterodam, 48/1), David Jarolím (Hamburk, 1/0), Jiří Jarošík (Birmingham City, 22/0), Pavel Nedvěd (Juventus Turín, 83/17), Karel Poborský (České Budějovice, 109/7), Jan Polák (Norimberk, 12/5), Jaroslav Plašil
(Monako, 9/1), Tomáš Rosický (Dortmund, 50/14), Vladimír Šmicer (Bordeaux, 79/26),

útočníci: Milan Baroš (Aston Villa, 43/26), Marek Heinz (24/5), Tomáš Jun (Trabzonspor, 9/2), Jiří Štajner (Hannover, 16/2). 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!