130 let
Savely Kononov dostal velmi netradiční ocenění za nejlepšího muže zápasu.

Savely Kononov dostal velmi netradiční ocenění za nejlepšího muže zápasu. | foto: Reprofoto

Nejbizarnější situace ve sportovním roku 2019. Hráč dostal jako ocenění Kalašnikov, kazašská hymna pro Čechy

Sport
  •   5:00
Praha - Rok 2019 se pomalu ale jistě chýlí ke konci. Server Lidovky.cz vybral nejpodivnější situace, které se napříč sporty staly během uplynulého roku.

Kalašnikov pro nejlepšího hráče utkání

Savely Kononov dostal velmi netradiční ocenění za nejlepšího muže zápasu.

Velmi netradiční cenu za nejlepšího hráče utkání dostal hokejista Savely Kononov. Brankář ruského Izhstalu dostal za odměnu útočnou pušku AK-47 známou jako Kalašnikov. „Můžu si zkusit vystřelit? Pokud budeme hrát špatně, budeme z něho stříleni,“ žertoval po předání Kononov.

Za vyšlápnutí do hřiště penalta

Fotbalisté Kielu v utkání druhé německé bundesligy zvítězili doma 2:1 nad Bochumí navzdory kurióznímu pokutovému kopu. Hosté dostali možnost zahrávat penaltu poté, co jeden z náhradníků Kielu za brankou vyšlápl do hřiště.

Záložník Michael Eberwein se společně se spoluhráči rozcvičoval za vlastní brankou, kde ve 37. minutě zachytil míč po nepřesné střele bochumského Silvéreho Ganvouly. Dostal se však při tom do hřiště a rozhodčí po konzultaci s videem nařídil kvůli porušení pravidel pokutový kop. Ten Ganvoula, jenž si penaltu „vybojoval“, proměnil a vyrovnal na 1:1.

Fanoušek dal pusu hráčkám svého týmu, druhý klub platil pokutu

Basketbalistka z týmu IMOS Brno

Kuriózní pokutu obdržel basketbalový klub KP Brno na závěr svého vystoupení v Evropském poháru. Za nedostatečnou pořadatelskou službou při zápase s izraelskou Ramlou musí zaplatit 1500 eur (38 tisíc korun).

Důvod? Dva polibky na tvář hostujících hráček, které byly označeny jako sexuální napadení bez známek agresivního chování.

„Jedenáct vteřin před koncem zápasu se neznámý muž, podle očitých svědků rusky mluvící příznivec hostů,“ řekl ČTK generální manažer KP Brno Richard Foltýn.

„Nenápadně dostal až k lavičce izraelského týmu a políbil na tvář dvě jejich hráčky. Ty nebyly překvapené a vypadalo to, jakoby onoho muže znaly,“ doplnil.

Trenér dostal trest na jeden zápas, protože jeho tým vyhrál o hodně bodů

Ilustrační snímek.

Současné Spojené státy americké v kostce? Daly by se připodobnit k pravidlům tamní středoškolské ligy v americkém fotbale. Pokud totiž některý z týmů vyhraje o více než 42 bodů, je potrestán.

Hlavní trenér longislandského středoškolského týmu Plainedge Rob Shaver dostal od vedení soutěže trest na jeden zápas, protože jeho tým zvítězil nad South Side 61:13. Porušil totiž tzv. pravidlo skokového skóre.

Pokud tým vyhraje o více než 42 bodů, jde okamžitě před komisi soutěže, která poté rozhodne o jeho osudu.

„Pravidlo bylo vyvinuto, aby zastavilo nadměrné skóre. Výbor jej ustanovil, aby odstranil ze zkušeností mladých mužů hrát americký fotbal,“ řekl Krajský komisař středního školního fotbalu Matt McLees.

Ten navíc dodal, že po zavedení pravidla došlo k prudkému poklesu velkého rozdílu ve skóre.

Kazašská hymna pro české hokejisty

Pořadatelé Channel One Cupu v Moskvě zahráli českým hokejistům před zápasem se Švédskem cizí hymnu, a i když ji záhy vypnuli a omluvili se, ostudu odvrátit nedokázali. Českou státní hymnu totiž najít nedokázali, a tak ji museli zazpívat čeští fanoušci v hledišti.

Celá věc je zvláštní především proto, že v předchozím zápase na stejném stadionu proti Rusku česká hymna zazněla bez problémů.

Hráči i členové realizačního týmu, kteří fanouškům za zazpívání hymny poděkovali, na sebe koukali s viditelně nechápavými pohledy.Například kouč českého týmu Miloš Říha rozhazoval rukama na znamení toho, že pořadatelé zahráli cizí hymnu jeho svěřencům úmyslně.

Hned poté se rozhořela na sociálních sítích diskuze, zda šlo skutečně o záměr a zda Rusové nechtěli český tým rozhodit, protože se něco podobného v Rusku na Channel Cupu stalo už poněkolikáté.

Řada fanoušků celý incident vnímala jako odvetu na tah starosty pražských Řeporyj Pavla Novotného, který navrhl postavit pomník padlým Vlasovcům.

Autoři: David Ako, Lidovky.cz