Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nejdřív fanoušek, teď chystá trofeje. Poháry pro GP vyrábí sklář z Valašského Meziříčí

Sport

  6:00
Brno - Pohár pro nejlepší jezdce motocyklové Grand Prix, která se jede v Brně o tomto víkendu, nachystal už potřetí za sebou uznávaný sklář Ondřej Strnadel z Valašského Meziříčí. Jeho první podobu si jakožto fanoušek motocyklů kdysi ve svých představách načrtl právě při cestě na Masarykův okruh, jehož je pravidelným návštěvníkem, následně s představiteli okruhu navázal kontakt a od roku 2017 přebírají hvězdní světoví piloti trofeje z jeho dílny.

Sklář Ondřej Strnadel z Valašského Meziříčí vyrábí trofeje pro Moto GP. foto: Josef BenešMAFRA

„Pro mě je to srdeční záležitost,“ neskrývá radost Strnadel, 40letý výtvarník vyučující ve Valašském Meziříčí na střední uměleckoprůmyslové škole sklářské.

Chci v Brně bodovat, říká Abraham před VC České republiky. Salač pomýšlí na pětku

Minulý rok na březnovém mezinárodním veletrhu Handwerk Messe získal za své ručně foukané objekty Bavorskou státní cenu. Rád tvaruje sklo z volné ruky bez použití formy. Při práci pro Grand Prix se u něj naopak projevila vášeň pro motocykly, formu si potřeboval vyrobit.

Z ptačí perspektivy tvar „jeho“ trofeje vychází z tvaru Masarykova okruhu, jeho zatáček a rovinek. První dvě verze v letech 2017 a 2018 se od sebe lišily jenom barevně, letos došlo i ke změně designu. „Změnil jsem technologii. Předtím byly poháry foukané, letos jsou odlévané a za tepla dotvarované. Spodní část je pokovená titanem,“ popisuje Strnadel odborné hledisko.

Laicky řečeno: předchozí trofej byla „dutá“ a její celek tvořila jen obvodová stěna. Ta stávající je z jednolitého kusu skla. Odráží se to i na váze; oproti dřívějším méně než dvěma kilogramům musí v neděli jezdci na stupních vítězů v Brně pozvednout nad hlavu tři a půl kilogramu vážící artefakt.

Sklář Ondřej Strnadel z Valašského Meziříčí vyrábí trofeje pro Moto GP.
Sklář Ondřej Strnadel z Valašského Meziříčí vyrábí trofeje pro Moto GP.

Pro Grand Prix dodává Strnadel po třech kusech pro každou ze tří tříd a také pro pohár konstruktérů. Na spodní straně podstavce je logo MotoGP. Dvě kopie se speciální úpravou podstavce pak předává do držení Masarykova okruhu. „Jsme s jeho prací velmi spokojeni. Většinou podobu trofeje schválíme na první dobrou, nevracíme mu jeho návrhy jeden za druhým,“ říká Petr Boháč, mluvčí automotodromu.

Velká cena ČR motocyklů 2019

Hlavní program na Masarykově okruhu:

Pátek
9.00–11.35 první blok tréninků
13.15–15.50 druhý blok tréninků

Sobota 
9.00–11.35 třetí blok tréninků
12.35–15.45 kvalifikační jízdy 

Neděle
8.40–10.00 zahřívací kola
11.00 závod Moto3
12.20 závod Moto2
14.00 závod MotoGP

Jak se na okruh dostat:
Ode dneška do neděle pojedou mimořádné bezplatné autobusové linky MHD 400 z Mendlova náměstí v intervalech od dvou do 30 minut podle poptávky. Z kempu a nově i z parkovišť v Žebětíně pojede k automotodromu okružní linka X. Také ta je zdarma a jezdí v měnících se intervalech od pěti do 30 minut.

Finální podoba letošní trofeje vzešla ze tří návrhů, které si Strnadel připravil. Vždy si je napřed načrtne tužkou na papír, pak nachystá vizualizaci. Po odsouhlasení se může pustit do práce. Při práci se musí držet pouze toho, že výsledná podoba trofeje i s přilepeným podstavcem nesmí vážit víc než čtyři kilogramy. Všechno ostatní je na něm – a na tom, co se bude líbit šéfům Masarykova okruhu.

„Díky tomu, že realizaci se věnuji sám a vím, co mi materiál dovolí, jdou nápad a provedení ruku v ruce. Někdy si člověk něco vymyslí, jde na huť a přes dlouholeté zkušenosti není výsledek takový, jaký si vysnil. Někdy je výsledek ale ještě lepší než v jeho hlavě,“ přemítá Strnadel.

VIDEO: Obrovská potyčka v MLB. Do rvačky mezi Cincinnati a Pittsburghem se zapojily celé týmy

Speciálně si váží toho, že první trofej připravil před dvěma lety, kdy současný Masarykův okruh slavil třicáté výročí svého otevření. „To se hezky sešlo,“ říká. Respekt je oboustranný. V kancelářích na okruhu jsou Strnadelovy trofeje vystavené na okrasu. A není vyloučeno, že jednou se stanou ozdobou některé z charitativních akcí, kde by mohly být vydraženy ve prospěch dobré věci. Do doby, než se tak stane, se budou smět s poháry z Meziříčí polaskat jen ti skutečně nejlepší na světě. Strnadel se mezitím těší, až zase sám nasedne na motorku.

„Jsem aktivní fanda, jen momentálně pasivní,“ pousměje se. „Teď jsem se zabavoval stavbou domu, motorka šla pryč. Ale je to otázka času, něco se pořídím. Pořád jsem motorkář,“ dodá hrdě.

Autoři:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.