Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nejdůležitější bude rachot

Sport

  10:27
PRAHA - Už před čtyřmi lety si brankář Petr Čech (24) při přátelském utkání v Olomouci vyzkoušel, jak probíhá fotbalové derby bývalých federálních partnerů.

Petr Čech. foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Od té doby nabrala hvězda londýnské Chelsea hodně zkušeností, a tak by ho bouřlivá kulisa na bratislavských tribunách určitě neměla rozhodit. I když dnes budou ve hře důležité body v boji o evropský šampionát.

LN Pokládáte zápas se Slovenskem za vrchol podzimní části kvalifikace o EURO? Je pravda, že kvůli složení soupeřů bude mít utkání pikantní příchuť. Za vrchol ale považuji každé vystoupení v kvalifikaci. Tři body za vítězství se počítají vždy stejně. A plný bodový zisk bychom si určitě rádi z Bratislavy odvezli.

LN Slovenští fanoušci jsou na utkání natěšení a poženou svůj tým za vítězstvím. Jak se vám taková atmosféra zamlouvá? 
Čím je bouřlivější, tím je to pro mě lepší. Nezáleží na tom, jestli půjde o kladné nebo záporné reakce. Nejdůležitější bude ten rachot. Domácí nabudí a my ho zase budeme chtít utišit.

LN Vnímáte, že Slováci mají před českým výběrem velký respekt? 
Budou se chtít vytáhnout, i když na nich bude patrný respekt. Půjde o oboustranný pocit, protože Slovensko udělalo za poslední dobu veliký krok dopředu. Respektovat musíte každého soupeře. Ať už je to Wales, Kypr, nebo někdo jiný. Do zápasu ale jdeme s předsevzetím, že se chceme soustředit hlavně na sebe.

LN Vypozorovali jste během přípravy, jaký herní styl svěřenci trenéra Galise uplatňují na hřišti? 
Jejich fotbalová škola je hodně podobná té naší. V sobotním zápasu proti Kypru se pak projevila jejich vysoká produktivita. Osm střel na branku jim stačilo na šest gólů. To jenom potvrzuje jejich kvalitu v útoku, kde mají z čeho vybírat.

LN Zvláštní motivaci budou mít slovenští reprezentanti, kteří působí v české lize. Může to sehrát nějakou roli? 
Dokážu si představit, že docela ano. Za mého působení v Rennes jsme hráli přátelák proti Francii. Když jsem odjížděl, tak si mě každý v kabině dobíral, že dostaneme bůra. Nakonec jsme ale vyhráli 2:0 a měsíc jsem byl na koni zase já.

LN Kdybyste měl vybrat nejnebezpečnějšího slovenského hráče, kdo by to byl? 
Nejmenoval bych jenom jednoho. Jejich síla určitě nestojí na tom, jestli nastoupí na hrotu Vittek. Mají další zkušené útočníky Mintála a Németha. Teď se navíc enormně daří Šebovi.

Autoři: