Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nejhezčí biatlonistka světa? Češka Puskarčíková, zjistili britští vědci ve svém výzkumu

Sport

  12:45
LONDÝN - Tak tohle nečekala nejspíš ani ona sama. Nejatraktivnější biatlonistkou je podle britských vědců osmadvacetiletá česká blondýnka Eva Puskarčíková.

Eva Puskarčíková (vlevo) po boku kolegy Ondřeje Moravce. foto:  Dan Materna, MAFRA

Novou královnou českého biatlonu je mladá kráska Davidová

V českém týmu velice oblíbený „Evík“ byla vybrána z fotek 156 biatlonistů a biatlonistek za suverénně nejpohlednější ženu. Mezi muži se účastníkům ankety nejvíce líbil sedmatřicetiletý Američan Lowell Bailey.

Výzkumníci z univerzit v Bristolu a Exeteru totiž podle The Sunday Times na fotkách biatlonistů zkoumali, jak spolu souvisí sportovní úspěchy a vnímání atraktivity jednotlivých sportovců.

Běloruska Naděžda Skardinová
Dorothea Wiererová.

Anketa

Která biatlonistka je nejkrásnější?

Eva Puskarčíková 333
Gabriela Koukalová 105
Markéta Davidová 96
Darja Domračevová 42
Dorothea Wiererová 1181
Některá jiná 53

„Dřívější práce zjistily, že rychlejší cyklisté z Tour de France a úspěšnější hráči amerického fotbalu jsou přitažlivější. Nezkoumali však ženský sport,“ uvedl za britské vědce Tim Fawcett z exeterské univerzity. 

A fungovalo to i u mužů - biatlonistů. Čím úspěšnější muž, tím na něj ženy hodnotitelky poukazovaly více. „Máme v sobě geneticky zakódované, že silnější jedinci jsou lepší lovci,“ dodal Fawcet. 

U žen to však neplatilo naopak. Pánové podle sportovní výkonnosti nehodnotili, nejdůležitější pro ně byla fyzická atraktivita. A když si výzkum přečetli samotní čeští biatlonisté měli jasno. To, že je Puskarčíková, která si letos v květnu vzala bývalého biatlonistu Lukáše Kristejna, nejatraktivnější už dávno vědí.

„Škoda že se u nás první nezeptali, bychom jim řekli rovnou, že české biatlonistky jsou nejkrásnější,“ stojí v příspěvku facebookové stránky Český biatlon.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...