Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nejlépe placené sportovkyně: vládne Šarapovová

Sport

  21:47
NEW YORK - Ruská tenistka Maria Šarapovová sice od roku 2008 nevyhrála grandslamový turnaj, přesto je podle časopisu Forbes už sedmým rokem po sobě nejlépe placenou sportovkyní světa. Soupeřka české šampionky Petry Kvitové z letošního finále Wimbledonu si podle odhadů vydělala ročně 25 milionů dolarů, což je dvakrát více než druhá v pořadí, kterou je aktuální světová jednička Caroline Wozniacká z Dánska.

Polibek pro fanoušky, to nesmí chybět. Maria Šarapovová po vítězném zápase. foto: Reuters

Příjmy ruské tenistky pocházejí převážně z reklamy, díky níž byla nejlépe placenou sportovkyní i v dobách, kdy se jí na kurtech tolik nedařilo a například v roce 2009 klesla do druhé stovky světového žebříčku.

Tenistky nemají mezi ostatními sportovkyněmi, co se týče financí, konkurenci, v elitní desítce Forbesu je jich hned sedm. Na třetí místo se sice dostala americká automobilová závodnice Danica Patricková (12 milionů dolarů), nicméně za ní následují tenistky Venus Williamsová, Belgičanka Kim Clijstersová a mladší z americké sesterské dvojice Serena Williamsová.

Dalšími zástupkyněmi "bílého sportu" jsou čínská vítězka Roland Garros Li Na, jež by díky reklamnímu potenciálu ve své vlasti mohla příští rok útočit na Šarapovovou, a Srbka Ana Ivanovičová.

V přesile tenistek se do desítky vedle Patrickové vešly už jen olympijská vítězka v krasobruslení Kim Ju-na z Koreje a americká golfistka Paula Creamerová.

Deset nejlépe placených sportovkyň (v mil. dolarů):

1. Maria Šarapovová 25 (Rusko, tenis),
2. Caroline Wozniacká 12,5 (Dánsko, tenis),
3. Danica Patricková 12 (USA, motorismus),
4. Venus Williamsová 11,5 (USA, tenis),
5. Kim Clijstersová 11 (Belgie, tenis),
6. Serena Williamsová 10,5 (USA, tenis),
7. Kim Ju-na 10 (Korea, krasobruslení),
8. Li Na 8 (Čína, tenis),
9. Ana Ivanovičová 6 (Srbsko, tenis),
10. Paula Creamerová 5,5 (USA, golf).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!