Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Na semifinále Fed Cupu s ‚béčkem’. Čtyři nejlepší tenistky se Pálovi omluvily

Sport

  11:09aktualizováno  18:09
PRAHA - Nejnovější verze fedcupového týmu se vůbec nepodobá té suverénní partě šampionek, která vyhrála posledních deset utkání. V semifinále v USA se české tenistky představí bez hvězd. Karolína Plíšková, Barbora Strýcová, Lucie Šafářová i Lucie Hradecká se po letech věrných služeb omluvily kvůli napěchovanému programu. Kapitán Petr Pála tedy do Tampy pozval Kateřinu Siniakovou, Kristýnu Plíškovou, Denisu Allertovou a Markétu Vondroušovou.

Radost Kristýny Plíškové foto: ČTK/AP

Velká výzva se po středečním oznámení nominace mění v kolosální. Královny této éry tradiční týmové soutěže, které pětkrát v posledních šesti letech získaly stříbrnou mísu, nejčastěji táhla Petra Kvitová a kvartet hráček, jež se nyní omluvily.

Proti USA, nejúspěšnější zemi v dějinách Fed Cupu, nastoupí omlazené družstvo se skromnými zásobami zkušeností.

Kateřina Siniaková (20 let, 38. na žebříčku) nakoukla do reprezentace při únorovém utkání se Španělskem v Ostravě.

Denisa Allertová (24 let, 107. na žebříčku) pomohla předloni k triumfu v Kanadě.

Kristýna Plíšková (25 let, 58. na žebříčku) a Markéta Vondroušová (17 let, 233. na žebříčku) si na Floridě odbudou premiéru.

VIDEO: Úder roku? Tenisový maratonec Mahut odehrál míček z hlediště. Dvakrát

Stane se tak 22. a 23. dubna na nevšedním povrchu - zelené antuce - v areálu Saddlebrook Resort kousek od Tampy. Vyroste v něm centrkurt s hledištěm pro čtyři tisíce diváků.

Postup Američanek přes Německo v prvním kole zařídily Coco Vandewegheová, Alison Riskeová, Shelby Rogersová a Bethanie Matteková-Sandsová.

Americká kapitánka Kathy Rinaldiová tentokát bere Vandewegheovou (24.), Lauren Davisovou (36.), Rogersovou (49.) a první deblistka světa Matteková-Sandsová.

Český šéf Pála se ocitl ve svízelné situaci. Musí se obejít bez čtyř žen z Top 30. Bez zraněné Kvitové a přetížených bojovnic Karolíny Plíškové (letos už 27 utkání ve dvouhře a 2 v deblu), Strýcové (22+21) a Šafářové (26+18).

Jeho slečny přesto nedorazí do Ameriky bez nadějí. Siniaková cílevědomě šplhá po žebříčku a útočí na elitní třicítku. Po letech tápání se zvedá levoruká ranařka Kristýna Plíšková.

Denisa Allertová.
Kristýna Plíšková.

Pravda, v poslední době se nedaří Allertové (letos má v hlavních soutěžích na WTA Tour bilanci 0-5). Naopak září bývalá juniorská jednička a další levačka Vondroušová, která v roce 2017 včetně kvalifikací a startů na podnicích kategorie ITF posbírala 36 vítězství ve 40 partiích.

Ve druhém semifinále se střetnou Bělorusky se Švýcarkami. Cesta k lákavému listopadové finále Česko - Švýcarsko v pražské O2 areně nyní vypadá dost spletitě. Mladou českou partu čeká na Floridě drsný křest.

Autor: