Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší Evropan v NBA? Skromný Slovinec mění basketbalové pořádky

Sport

  19:35
PHOENIX (od našeho spolupracovníka) - Dirk Nowitzki se pomalu bude muset začít strachovat o svoji pozici nejlepšího Evropana v NBA. V týmu největšího překvapení letošní NBA Phoenix Suns se výrazně prosazuje Slovinec Goran Dragič, který si letos udržuje průměr téměř 20,5 bodů na zápas. Především jeho zásluhou tým z arizonské pouště překonává nízká očekávání odborníků a bojuje o postup do play off.

Vycházející hvězda NBA Goran Dragič (vlevo) foto: Reuters

V neděli v noci dokonce zdolal favorizovanou Oklahomu City 122:115 a Dragič nastřílel vynikajících 26 bodů. Sedmadvacetiletý Slovinec, který hraje v NBA již svoji šestou sezónu, po zápase odpověděl na několik otázek Lidových novin.

LN: Phoenix Suns letos již dvakrát zdolali Oklahoma Thunder i s Kevinem Durantem a Russellem Westbrookem. Jak to děláte?
"Asi rozhodla v závěru obrana. Oni jsou nesmírně nebezpeční, Westbrook disponuje neuvěřitelným zrychlením, že se nedá snad ani ubránit. Několik hráčů se mu musí stavět do cesty, ale pak je zase úplně volný Durant. Naštěstí náš P.J. Tucker se na něj vytáhl.

Vycházející hvězda NBA Goran Dragič (vpravo)

LN: Už jste zažil podobně úspěšnou čtvrtinu, jako byla ta druhá?
"V poslední době se mi střelecky nedařilo, možná jsem na střelu či průnik trochu spěchal, a proti Oklahomě se mi vůbec nedařilo, netrefoval jsem jednoduché doskoky, ale pak mi to tam začalo padat. Kouč mě o pauze uklidnil, objal mne a najednou to šlo."

LN: Nikdo vám před sezónou nedával šance na play off, a vy najednou máte velmi blízko k postupu…
"Toto vítězství je důležité, ale vlastně nic neznamená. Máme před sebou ještě pět zápasů a tudíž jsme ještě daleko od cíle. Čekají nás nyní kritické zápasy proti Dallasu a Memphisu, musíme zůstat koncentrovaní a hrát nadále kolektivní basketbal. Na druhou stranu na nás není žádný tlak, nikdo před sezónou netipoval, že bychom mohli být takto úspěšní. Vždyť jsme už vyhráli 47 utkání, což je výborný výkon. Na začátku sezóny jsme hráli uvolněně a výhry přibývaly Teď to už nesmíme pustit."

LN: V létě jste se zaskvěl na evropském šampionátě doma v Ljubljaně. Dostal jste se do All-star týmu. Dodalovám Euro nové sebevědomí?
"V úvodu roku jsem přijel z Evropy rozehraný, takže to byla určitě výhoda., všechno mi šlo. Ale nyní už cítím, jak mi docházejí síly. Snad těch pár zápasů už dokončím v dobré formě."

Slovinský bombarďák Goran Dragič (vpravo)

LN: Vaše letošní výkonnost je vynikající, máte šanci dosáhnout úžasného poměru 20 bodů na zápas při 50procentní úspěšnosti střelby. Poslední křídlo, kterému se to podařilo byl Dražen Petrovič…
"To je pro mne veliká čest být s ním srovnáván. Dražen byl superhvězda, něco jako národní hrdina, všichni ho znali. Hrál ještě za Jugoslávii, takže byl i pro nás velkým vzorem. Než začal v Americe, hrál za Real Madrid a Cibonu. Dva velké týmy a pak ukázal v New Jersey, jakým je skvělým hráčem. Já sám se snažím tvrdě pracovat, zlepšovat se a neusnout na vavřínech a těch číslech. "

LN: Také současný kouč Phoenixu českého původu Jeff Hornacek jednou dosáhl tuto úspěšnou statistiku. Jak se Vám pod ním hraje?
"Opravdu? Jeff to dokázal? To se ho budu muset na to zeptat. Hraje se mně pod ním výborně. Když se mi nedaří, jako v neděli v první čtvrtině, tak si mne vezme stranou a říká mi, abych si představil, že jen hraju na plácku doma ve Slovinsku proti kamarádům. Že vše ostatní se podá. No a v neděli to vyšlo."

LN: Nikde se o Vás moc nepíše, ani v Americe ani v Evropě. Vyhovuje Vám to?
"S tím nic neudělám, a tak se o to nestarám. Možná je to proto, že pocházím z malého Slovinska. Opravdu se o to ale nezajímám. Chci hrát dobrý basketbal, a to je pro mne důležité, navíc to fanoušci a spoluhráči určitě ocení."

Autor:

Prodej bytu 2+1 57 m2
Prodej bytu 2+1 57 m2

Jurije Gagarina, Havířov - Podlesí, okres Karviná
3 090 000 Kč