Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nejrychlejší muž letošního Tour de France. Kde se vlastně vzal Caleb Ewan?

Sport

  10:38
PAŘÍŽ/PRAHA - Bylo 24. července 2011. Sedmnáctiletý Caleb Ewan poprvé navštívil Francii, aby na vlastní oči v Paříži viděl poslední etapu Tour. Aby na vlastní oči spatřil tohle samozvané mistrovství světa sprinterů.

Poslední etapu, dlouhou 128 kilometrů, vyhrál jezdec stáje Lotto Soudal Caleb Ewan z Austrálie. foto: Reuters

Stále můžu jet Grand Tour na celkové pořadí, říká cyklista Roman Kreuziger

V akci viděl toho nejlepšího z nejlepších. Mark Cavendish tehdy v zeleném dresu pátým triumfem v ročníku korunoval své galapředstavení.

„A já sám sobě řekl, že tady jednou taky vyhraju. Je fantastické, že se mi to povedlo hned při první účasti na Tour,“ zářil Ewan v neděli večer na pařížském bulváru.

Jeho úžasná akcelerace ho vystřelila po pravé straně silnice i před na opačné straně letícího Dylana Groenewegena.

„Všichni v týmu mi říkali, abych hlavně nezačínal spurt na pravé straně, že tam jsou nejhorší kostky. Nakonec to ale jinak nešlo a povedlo se to i tak,“ radoval se.

Poslední etapu vyhrál Caleb Ewan z Austrálie.
Caleb Evans se raduje z letošního druhého vítězství na Tour de France.

Splnil si sen a potvrdil, že byl nejrychlejším mužem 106. ročníku Tour. Jako první pak vystoupil na nejslavnější cyklistické pódium světa. Za zády Vítězný oblouk a zapadající slunce. Dostal květinu, medaili a napodobeninu Eiffelovy věže v barvách Francie.

„Už když jsme přijeli na Champs-Élysées, měl jsem slzy v očích. Tato Tour pro mě přitom nezačala nejlépe. Po těch druhých a třetích místech jsem myslel, že se vítězství nedočkám, ale druhá půlka pro mě byla neuvěřitelně úspěšná,“ usmíval se muž s korejskými kořeny.

Ewan začal s cyklistikou v osmi letech

Prarodiče Ewana pocházejí z Korejského poloostrova, což je patrné z jeho částečně asijských rysů v obličeji. Právě oni se před čtyřiceti lety přestěhovali do Austrálie, kde malý Caleb s cyklistikou už v osmi letech začal. „Jezdil jsem menší závody a v červenci pak po večerech sledoval etapy z Tour,“ popisoval.

Že je rychlý, to se o něm dlouho vědělo. Stal se i juniorským mistrem světa ve víceboji na dráze (omnium), než si ho všimla australská Orica. Před čtyřmi lety už debutoval na Vueltě vyhranou etapou. Prosadil se i na Giru, jen Tour pro něj bývala zakletá. Ani jednou se australské stáji nevešel do nominace, proto se Ewan loni na podzim sbalil a odešel.

V Lottu-Soudal měl nahradit na pozici sprintera číslo 1 stárnoucího Andrého Greipela. „A já věřím, že toho jsem schopen. Jsem připravený jet Tour, byl jsem už před pár lety. Jen jsem nedostal šanci,“ vyprávěl v lednu.

Tentokrát ji dostal a pak do Francie málem neodcestoval.

Na Tour de France ho poslala manželka

Opustit Austrálii a vydat se na Tour pro něj letos bylo velmi obtížné. V červnu se předčasně stal otcem dcery Lily, se kterou pak manželka musela strávit týdny v nemocnici. A on ji nechtěl opouštět.

Proto se ptal: „Co mám dělat?“

„Musíš jet,“ opakovala mu žena.

Nakonec odjel. Když pak v Toulouse o centimetry vyhrál rovinatou koncovku, v slzách prohlásil: „Nechat manželku v nemocnici a odjet na Tour bylo nejtěžší rozhodnutí v životě. Jsem rád, že jsem se jí mohl odvděčit vítězstvím.“

U těch dvou dalších už byla celá rodina spolu. „A já jsem teď nejšťastnější člověk na zemi,“ usmívá se Ewan.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!