Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nejrychlejší muž planety Usain Bolt má oběd jako snídani

Sport

  8:00
OSTRAVA - Spánek až do oběda. Trénink pod dohledem bodyguarda. A nakonec fotbálek. Takový byl první den nejlepšího sportovce světa Usaina Bolta v Ostravě.

Usain Bolt v Ostravě. foto: ČTK

Vysmátý jako obyčejně. V poklidu se nejsledovanější atlet světa Usain Bolt včera odpoledne vypravil z hotelu na tréninkové hřiště vítkovického stadionu. Nejprve, s hlavou schovanou v kapuci teplákovky, úpěl pod rukama maséra, brzy poté polonahý poklusával mezi dětmi, jež se chystaly na svou tradiční Čokoládovou tretru. Vše pod dohledem bodyguarda, který bděl nad pohodou krále světového sprintu. Jakmile se přiblížil někdo z fotografů, byl vykázán do patřičné vzdálenosti. "Nepřejí si to," vysvětlil bodyguard s odkazem na přání maséra a dalších jamajských atletů.

Na mošnovském letišti v pondělí nedlouho před půlnocí přitom největší hvězda zítřejší Zlaté tretry neztrácela humor ani po dvacetihodinové pouti ze Šanghaje. "Už na schůdcích z letadla žertoval, když spatřil špalír fotografů. Proč prý ti lidé nespí?" líčí sportovní manažer ostravského mítinku Alfonz Juck.

V Šanghaji žije početná jamajská komunita, kvůli níž Bolt neměl chvilku klidu. "Jeho manažer Ricky Simms mi říkal, že tam kolem něho byl učiněný blázinec. Proto je tady krapet psychicky unavený, Ostravu ale bere v pohodě, Jamajčanů tady moc není," usmívá se.

K dobré náladě šampiona přispěla i skutečnost, že hned na letišti dostal od představitelů Ostravy pozlacený znak města se třemi vykřičníky. "Ta věcička vypadá jako vkusný šperk a Usain z ní měl nelíčenou radost. Tři vykřičníky si vysvětlil tak, že tady poprvé v životě poběží třístovku. A taky že přiletěl na Tretru potřetí v řadě," přibližuje Juck.

Odpoledne atletická drobotina trojnásobného světového rekordmana a olympijského vítěze obdivovala, ale dopoledne by na něho čekala marně. Bolt totiž dlouze vyspával a v hotelové restauraci se objevil až v poledne při obědě. "To je u něho běžné, oběd má jako snídani. Zřejmě proto si taky nestěžuje na přesuny mezi jednotlivými časovými pásmy – tito lidé pásma zvládají lépe. Není to režim, na jaký jsme zvyklí, je takový – jamajský," usmívá se manažer. V hotelu Boltovi patří prezidentské apartmá se třemi velkými místnostmi, jednou z nich je i pracovna, vše v ceně 6420 korun na noc.

Galapředstavení se blíží
Z hotelu to má Bolt na stadion přes ulici. Na trénink proto odmítl i odvoz autem, byť jeho doprovod nesl masážní stůl. "Má to jako rozcvičku," glosoval sprinter s úsměvem úsilí svého maséra. Ve čtvrtek poběží při Zlaté tretře netradiční třístovku, na níž drží neoficiální světový rekord Michael Johnson časem 30,85. Dosáhl jej před deseti lety, navíc ve vysokohorských podmínkách jihoafrické Pretorie.

"Na tréninku jsem to běžel za rovných jedenatřicet, což je docela blízko rekordního času. Ale bude to moje první oficiální třístovka v životě," nechal se Bolt slyšet. Na čtvrteční galapředstavení přijede 140 novinářů, z nichž bude velká část ze zahraničí. Nakonec se včera dočkali i malí atleti. Když Bolt ukončil trénink, se žadateli se vyfotografoval a rozdal několik autogramů. A pak si na travnatém hřišti s partou nadšenců zahrál fotbálek.

Jak Powell porazil v autě Železného

Trenýrky až po kolena, tričko, pantofle. Tak předstoupil jamajský sprinter Asafa Powell v ostravském hotelu před novináře. "Nedivte se, mám to sem z pokoje pár kroků," zubil se Boltův předchůdce na listině světových rekordů na sto metrů. A také třetí nejrychlejší muž planety s osobním rekordem 9,72.

Od organizátorů Zlaté tretry dostal bílý deštník s číslicemi 9,85 – právě tolik zde zaběhl před pěti lety, času dosáhl v chladu a dešti. "V dešti jsem tehdy běžel prvně v životě. Nepršet, nejspíš by to byl nový světový rekord," zavzpomínal sedmadvacetiletý atlet.

Je posledním, kdo porazil Usaina Bolta, stalo se předloni na stovce ve Stockholmu. Může mu to psychicky pomoci při letošním střetu v Bruselu, kde souboj okoření i účast Američana Tysona Gaye? "Těžko říct, ale pracuju na tom, abych se mu přiblížil co nejvíc," pravil a na dotaz, zda jej věčné otázky na Bolta neunavují, se usmál: "Ale ne, snášíme to všichni v pohodě. Jsme přece nejrychlejší na světě, ne?"

V rámci čtvrteční stovky mu organizátoři přichystali útok na světový rekord na 100 yardů (91,44 m), který činí 9,21 vteřiny a v roce 1967 jej vytvořil Američan Charles Greene. "Docela mě to láká, ale ani nevím, kolik ten čas je. Ovšem chci utíkat rychle."

Včera se spolu s ředitelem mítinku Janem Železným na uzavřené ploše mošnovského letiště vystřídali v modelech BMW M5 a X6. Oba se bavili a Powell s vozem M5, který dříve patřil tenistovi Tomáši Berdychovi, dosáhl rychlosti 320 km/h. Nejlepší oštěpař světové historie vydupl z bavoráku 315 km/h, ale nedurdil se. "Asafa je holt sprinter světové extratřídy," uznal s úsměvem.