130 let

Americký sprinter Tyson Gay | foto: Reuters

Nejrychlejší sprinter sezony dopoval. Tyson Gay už se odhlásil i z MS

Sport
  •   17:03aktualizováno  21:59
RALEIGH (USA) - Americký sprinter Tyson Gay, nejrychlejší muž sezony v běhu na 100 metrů, měl pozitivní dopingový test na nespecifikovanou látku, zrušil proto svoji účast na mistrovství světa v Moskvě.

Americký rekordman a mistr světa z roku 2007 to přiznal v telefonickém rozhovoru médiím, nyní čeká na výsledek kontrolního vzorku B. Hrozí mu dvouletý zákaz činnosti. Třicetiletý Gay měl pozitivní test při mimosoutěžním odběru 16. května a zástupci Americké antidopingové agentury jej kontaktovali v pátek. "Nebudu se vymlouvat, že jde o nějakou sabotáž. Prostě jsem někomu věřil a takhle to dopadlo," prohlásil Gay.

Exmistr světa je autorem tří nejrychlejších časů této sezony na nejkratším sprintu s maximem 9,75 z mítinku v Des Moines. Na nedávné národní kvalifikaci vyhrál závody na 100 a 200 metrů, na jeho místo v americkém týmu pro MS se tak posunou čtvrtí běžci v konečném pořadí těchto disciplín.

Výběr nejznámějších případů dopingu sprinterů ve světě

Ben Johnson (Kanada) - V září 1988 byl po olympijském finále běhu na 100 metrů v Soulu diskvalifikován kvůli stanozololu. Musel vrátit zlato a jeho dva světové rekordy byly vymazány. Po dvouletém zákazu činnosti se pokusil o návrat, ale v březnu 1993 se jeho závodní kariéra definitivně uzavřela, když mu Mezinárodní atletická federace IAAF udělila doživotní zákaz startu kvůli druhému pozitivnímu dopingovému nálezu (v lednu 1993 měl v krvi několikanásobně vyšší hranici testosteronu).

Linford Christie (Británie) - V únoru 1999 byl olympijský vítěz a evropský rekordman v běhu na 100 metrů usvědčen z dopingu, za což byl potrestán dvouletým zákazem.

Kelli Whiteová (USA) - Sprinterka měla v srpnu 2003 pozitivní test na modafinil a musela odevzdat dvě zlata z MS. Později přiznala, že užívala preparáty z laboratoře BALCO.

Dwain Chambers (Británie) - Mistr Evropy v běhu na 100 metrů byl v únoru 2004 potrestán dvouletým zákazem startů za pozitivní dopingový test na nový steroid THG a přišel o titul.

Tim Montgomery a Chryste Gainesová (USA) - Za porušení dopingových pravidel obdrželi v prosinci 2005 dvouletý trest. Ani jeden ze sprinterů neměl v minulosti pozitivní test, oba byli suspendováni za své spojení s laboratoří BALCO. Montgomery (bývalý životní partner Marion Jonesové) ukončil kariéru.

Kostas Kenteris a Ekaterini Thanuová (Řecko) - Sprintery v červnu 2006 IAAF potrestala dvouletým zákazem činnosti za absenci u dopingových testů před OH v Aténách. Oba závodníci se mohli vrátit na dráhu v prosinci 2006.

Justin Gatlin (USA) - Olympijský vítěz v běhu na 100 metrů v červenci 2006 oznámil, že neprošel v dubnu téhož roku dopingovou kontrolou; měl pozitivní test na testosteron. Dostal čtyřletý distanc a byl mu vymazán tehdejší světový rekord na stovce.

Marion Jonesová (USA) - V srpnu 2006 se objevila informace, že Jonesová neprošla v červnu téhož roku na národním šampionátu dopingovým testem. V říjnu 2007 se Jonesová před soudem přiznala, že systematicky dopovala od září 2000 do července 2001, a ukončila kariéru. Přišla o tři zlata a dva bronzy z OH v Sydney i o úspěchy na MS 2001 v Edmontonu. V lednu 2008 jí civilní soud vyměřil šest měsíců vězení za to, že lhala vyšetřovatelům o své dopingové minulosti a kryla finanční podvod někdejšího přítele, atleta Tima Montgomeryho.

Shelly-Ann Fraserová (Jamajka) - Olympijská vítězka a mistryně světa dostala v říjnu 2010 půlroční zákaz startů za pozitivní dopingový test v květnu po mítinku Diamantové ligy v Šanghaji (na oxycodon).

Mike Rodgers (USA) - V červenci 2011 měl Rodgers při mítinku v italském Lignanu v těle zakázaný stimulant methylhexaneamin a přišel tak o MS v Tegu. Rodgers zprvu pozitivní nález vysvětloval tím, že si s kamarády v baru dal energetický nápoj, ale před disciplinární komisí později přiznal, že si vzal nepovolený doplněk výživy. Dostal devítiměsíční distanc.

Steve Mullings (Jamajka) - Letos v březnu rozhodla sportovní arbitráž v Lausanne, že doživotní trest za doping, jímž tohoto sprintera potrestal jamajský svaz v listopadu 2011, byl oprávněný. Tento člen zlaté štafety s Usainem Boltem a Asafou Powellem na MS 2009 v Berlíně si odpykal trest za testosteron už v roce 2004 a v roce 2011 po národním šampionátu měl znovu pozitivní test, tentokrát na diuretika.

Veronica Campbellová-Brownová (Jamajka) - Letos v červnu bylo oznámeno, že tato trojnásobná olympijská vítězka měla v květnu na mítinku v Kingstonu pozitivní test na diuretika, která mohou sloužit k maskování nedovolených podpůrných prostředků. Do vyřešení případu má atletka zastavenou činnost.

Tyson Gay (USA) - Rekordman a mistr světa z roku 2007 přiznal, že měl letos v květnu pozitivní dopingový test na nespecifikovanou látku, a zrušil proto svoji účast na MS v Moskvě. Nyní čeká na výsledek kontrolního vzorku B; hrozí mu dvouletý zákaz činnosti.

Asafa Powell a Sherone Simpsonová (Jamajka) - Bývalý světový rekordman v běhu na 100 metrů a členka stříbrné sprinterské štafety z OH v Londýně se dnes přiznali, že měli na červnovém jamajském šampionátu pozitivní test na zakázaný stimulant oxilofrin.

Autor: ČTK