130 let

Usain Bolt se přišel podělit o radost s fanoušky. | foto: JEWEL SAMAD AFP

Nejsem superman, jsem blesk

Sport
  •   10:42
PRAHA - Když Michael Phelps lovil z olympijského bazénu jedno zlato za druhým, patrně nikdo nepochyboval o tom, že koruna pro nejlepšího sportovce roku mu spadne do klína. Jenže pak se objevil na scéně pekingské olympiády Usain Bolt.

A dvaadvacetiletému Jamajčanovi stačilo necelých 10 vteřin k tomu, aby se stal sportovním králem roku 2008. "Ale s Phelpsem se to nedá srovnávat," říkal dvaadvacetiletý Bolt. "Nejsem superman. Jsem blesk," smál se muž, jehož příjmení v angličtině znamená blesk.

Bolt na olympijských hrách vyhrál stovku, dvoustovku a spolu s jamajskými kolegy i štafetu na 4x100 metrů. Něco podobného historie pamatuje. Ke třem zlatům ale přidal Bolt i tři světové rekordy. To už historie nepamatuje. Něco takového nedokázal ani legendární Jesse Owens.

Top 10 sportovců LN:
1. Usain Bolt (Jamajka/atletika)
2. Michael Phelps (USA/plavání)
3. Rafael Nadal (Španělsko/tenis)
4. Cristiano Ronaldo
(Portugalsko/fotbal)
5. Lewis Hamilton (VB/formule)
6. Jelena Isinbajevová
(Rusko/atletika)
7. Tiger Woods
(USA/golf)
8. Kobe Bryant (USA/basketbal)
9. Alexandr Ovečkin
(Rusko/hokej)
10. Bode Miller (USA/lyžování)

Je to vrtoch přírody
K tomu Bolt přidal tanec, srandičky a rozevlátou bezstarostnost mládí. "Nepřijel jsem pokořit světový rekord, chtěl jsem se stát šampionem," vysvětloval užaslému světu poté, co se jako první muž dostal na královské trati 100 metrů pod hranici 9,7 sekundy (9,69). S rozvázanou tkaničkou a vypuštěným závěrem, kdy se na cílové šachovnici triumfálně tloukl do prsou, zatímco jeho soupeři pádili ztraceni kdesi vzadu!

"Myslel jsem si, že něco takového nikdy neuvidím. Ale Bolt je vrtoch přírody," divil se přímo v Pekingu slavný překážkář Renaldo Nehemiah.
"Tančil před závodem, tančil po závodě. Stvořil legendu," vysekl Jamajčanovi poklonu Shawn Crawford, jenž bral stříbro na dvoustovce. Bolt zamotal hlavy atletickým odborníkům, kteří věřili, že ideální sprinter je menší svalovec. Téměř dvoumetrový Bolt je šokoval. Měl by totiž být pomalý na startu, neměl by být schopen udělat stejně rychlý krok jako ostatní.

Jenže Bolt to dokáže. Ana překonání trati mu stačí udělat méně kroků. "Má otáčky muže o dvacet centimetrů menšího. Zbytek je matematika," ušklíbl se mnohonásobný olympijský medailista Ato Boldon. "S takovou výškou by neměl být schopný takhle vyrazit z bloků. Jeho výkony byly úchvatné," zvedal obočí i Michael Johnson, jemuž Bolt sebral světový rekord na dvoustovce. Bolt se stal sportovní superhvězdou, která dokázala pobláznit celou Jamajku.

Také vrací kredit atletickým sprintům, které po letech dopingových skandálů znovu přitahují pozornost. Dvaadvacetiletý Bolt, který se na atletiku dal ve třinácti letech a už v patnácti se stal juniorským mistrem světa, totiž podle svého kouče odmítá jíst i tablety vitaminu C a jeho nejoblíbenější stravou před závody jsou kuřecí nugety. "A hodně spím," řekl Bolt.

Autor: Martin Prachař