130 let
Miroslava Knapková

Miroslava Knapková | foto: ČTK

Nejsilnější příběh? Olympionici pomohli sociálně slabým dětem

Sport
  •   18:01
Olympijští medailisté z Londýna Špotáková, Svoboda, Knapková a Hradilek ale třeba také Žlezný či Doktor měli v rukou příběhy dětí ze sociálně slabých rodin. A vybrali téměř padesátku z nich, kterým finančně pomohli.

Nakonec jich "prošlo" 48, ve věku od šesti let. Každý z nich obdrží příspěvek 10 tisíc korun. A rodiče nebo jejich zástupci musí doložit, na jaké potřeby ho využije.

"Důležitý je pro nás příběh toho dítěte," říká Jiří Kejval, předseda ČOV. "Chceme, aby sami olympionici potom s nimi byli v kontaktu. Abychom propojili špičkové sportovce a kluky a holky v trenkách."

Česká olympijská nadace má zatím v banku 1,2 milionu korun. Milion vytěžila z dražby Stěny slávy v­ Českém olympijském domě. Navrch každý český medailista z her ve Vancouveru a Londýně přispěl částkou 10 tisíc korun.

"Nikoho jsme nepřesvědčovali. Všichni medailisté se rozhodli zcela spontánně," říká Jan Železný.

Ovšem tím to zdaleka končit nemá. "Jednáme i se sponzorem, který by nadaci zajistil dlouhodobě," tvrdí Kejval. "A mám strašně dobrý pocit, že se nám ozývají i další sportovci. Snowboardista Novotný přišel s tím, že mají vlastní nadaci a chtějí ji propojit s tou naší. Také Petr Čech by se údajně chtěl stát patronem některého mladého sportovce."

Matka chodí do tří zaměstnání. Dluží příspěvky na basketbal

Na stole v sídle ČOV se sešly například následující žádosti:

Basketbalista, 13 let. Matka samoživitelka. Hraje extraligu U14. V klubu dluží příspěvky za loňskou a ­letošní sezonu. Sociální příspěvek na sport pro syna byl matce zamítnut, proto chodí do tří zaměstnání.

Atletka, 16 let. Matka samoživitelka. Otec dluží na výživném částku 509 tisíc korun. Žádá o příspěvek na soustředění.

"Matky, které se samy starají třeba o dvě děti, mají problémy, aby je vůbec uživily," povídá Mirka Knapková. "Jak jim mají navíc zaplatit členské příspěvky nebo týdenní soustředění? Přitom při takovém soustředění se dítě líp začlení do kolektivu a má potom mnohem větší motivaci sportovat."

Samozřejmě, někteří rodiče účel nadace nepochopili. "Žádosti o sponzoring na pět lyžařských soustředění v Alpách jsme rovnou vyřazovali," říká mluvčí ČOV Alexandr Kliment. Účelem této nadace totiž není vychovávat mistry světa. "Jde nám o zdravotní a především sociální rozměr sportu. Nezdravý rozvoj dítěte je často způsoben právě tím, že si sport nemůže finančně dovolit," soudí Kejval.

Komise, v níž by měli zasedat vždy minimálně dva medailisté z­ Vancouveru či Londýna a dva činovníci ČOV, by se měla scházet jednou za tři měsíce. Všichni její členové jsou si jisti, že o práci nebudou mít nouzi. "Ta škála dětí, které podporu potřebují, je opravdu hodně pestrá a široká," ujišťuje David Svoboda.

Autor: