Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Návrat krále. Fenomenální Phelps se vrací do bazénu, chce do Ria

Sport

  18:57
BALTIMORE - Plavec a nejúspěšnější olympionik v historii Američan Michael Phelps se necelé dva roky po ukončení kariéry vrací do bazénu. První soutěže od her v Londýně, kde se v létě 2012 rozloučil po zisku rekordní 22. olympijské medaile, se zúčastní na konci dubna v arizonském městě Mesa.

Michael Phelps získal v polohovém závodě na 200 metrů dvacátou medaili a šestnácté zlato foto: Reuters

Osmadvacetiletý Phelps původně skončil s plaváním, protože ztratil motivaci a cítil na odchod ideální věk, jenže loni na podzim začal opět trénovat a zapojil se do antidopingového programu amerických sportovců. Tím poprvé oživil spekulace o návratu.

Aby mohl znovu závodit, musel od podzimu počkat podle pravidel antidopingové agentury USA půl roku, což nyní uplynulo. Dnes národní federace potvrdila jeho start na mítinku v Mese od 24. do 26. dubna. Jeho hlavní motivací jsou podle všeho mistrovství světa za rok v Rusku a rok nato olympijské hry v Riu de Janeiro.

Phelps se loučil po předloňských hrách v Londýně, kde vybojoval čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile. Z OH vlastní celkem 22 medailí včetně 18 zlatých, je také držitelem řady rekordů a ocenění.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...