Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Největší gambleři mezi sportovci: Jágr je devátý

Sport

  13:44
NEW YORK - Fenomenální hokejista Jaromír Jágr není jen devátým nejproduktivnějším hráčem historie NHL - stejnou příčku mu nyní přiřkl americký časopis Complex také v přehledu největších gamblerů mezi sportovci. Důvodem je Jágrova z minulosti všeobecně známá záliba v hazardu, sportovními sázkami počínaje a četnými návštěvami kasina konče.

Usměvavý Jaromír Jágr foto: ČTK

Lifestylový pánský magazín zařadil do žebříčku slavného hokejistu, který se po třech letech vrací do zámořské NHL, na základě jeho dluhů ze sázek, které se měly vyšplhat až k 950.000 dolarů. Jágr je přitom stihl udělat v letech 1998 až 2002. Půl milionu z této částky dlužil sázkové společnosti CaribSports se sídlem v Belize, napsal Complex.

V roce 2003 sám Jágr dlužnou částku ve výši téměř 30 milionů korun (podle tehdejšího kurzu) přiznal s tím, že vše již vyrovnal. Současně také odmítl, že by byl na sázení závislý. Týž rok čelil kladenský odchovanec obvinění z krácení daně ve výši přesahující tři miliony dolarů za rok 2001 a měl měsíc na úhradu, aby odvrátil exekuci.

Ačkoli by Jágr umístění v podobném žebříčku nejspíš rád oželel, ocitl se ve společnosti slavných jmen. Na desáté příčce za sebou například nechal dvojici basketbalistů Gilbert Arenas, Javaris Crittenton, kteří spolu při cestách na zápasy hrávali karty o vysoké částky. Dluhy po sobě ovšem pak údajně vyžadovali v šatně s nabitými zbraněmi.

Osmý před Jágrem je boxer Floyd Mayweather Jr., sedmý pak golfista Tiger Woods, jenž údajně ve hrách jako blackjack hrál s jednotlivými sázkami dosahujícími výše 25.000 dolarů a v jednom z kasin v Las Vegas si prý raději nechal nastavit limit maximální možné prohry na milion dolarů.

Troškařem není ani další basketbalista Antoine Walker na šesté příčce. V kariéře si sice podle odhadů vydělal kolem 110 milionů dolarů, ale přiznal, že 100 milionů prohýřil, přičemž na sázkách dlužil 800.000. Loni v květnu dokonce vyhlásil bankrot. Bývalý hráč a trenér baseballu Pete Rose zase sázel na baseball v období, kdy koučoval v profesionální MLB tým Cincinnati Reds.

I čtvrté místo patří baseballistům, kteří se postarali o jeden z největších skandálů v historii jednoho z dlouhodobě nejoblíbenějších sportů v zámoří. Osmička hráčů mužstva Chicago White Six byla po ročním vyšetřování obviněna, že v roce 1919 úmyslně zmanipulovala zápasy Světové série ve prospěch soupeřů ze Cincinnati Reds.

Velkou vášní pro sázky všeho druhu je proslavený i "bronzový" Michael Jordan, mnohými označovaný za nejlepšího basketbalistu historie. Na golfu prohrál i částky převyšující milion dolarů a jeho zálibou byl také poker.

Ještě o něco zdatněji si prý vedl jeho soupeř z palubovky Charles Barkley. V kasinech měl nechat přes deset milionů dolarů. Sám připustil, že stihl v blackjacku prohrát 2,5 milionu za pouhých šest hodin.

Naprostým králem všech hazardních hráčů z řad sportovců má být ale podle magazínu Complex golfista John Daley. Ve své autobiografii z roku 2006 připustil, že v kasinech nechal odhadem něco mezi 50 a 60 miliony dolarů. Sotva uvěřitelných 1,5 milionu dolarů z této částky přitom připadá na prohru na hracích automatech v roce 2005 v Las Vegas.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...