130 let

Hokejová reprezentace. | foto: Lidové noviny

Speciál

Největší tragédie československého hokeje. Spadli nad La Manche

Sport
  •   11:30
PRAHA - Nad kanálem La Manche se převaluje hustá bílá mlha. Píše se 8. listopad 1948. Francouzský pilot René de Narbonne se dohaduje se svými pasažéry, nelíbí se mu množství těžkých zavazadel. Nakonec se však najatý dvoumotorový letoun Beechcraft v 16.38 odlepuje od dráhy pařížského letiště Le Bourget.

Přetížený stroj s identifikačním označením F-BGAF a osmi lidmi na palubě se vydává na cestu do Londýna, i když jim počasí vůbec nepřeje. Válečný hrdina Narbonne však za války převážel odbojáře přes kanál i za horšího počasí... V 17.39 se ozývá dispečerům naposledy. Pak už letoun nikdo nikdy nespatřil.

Pohnute osudy.

Stejně tak jako nespatřil nikoho z šesti československých hokejových reprezentantů, kteří byli na palubě a kteří mířili do Anglie na exhibiční turné. Pro nejznámějšího z nich, čtyřiatřicetiletého Ladislava Trojáka – prvního slovenského mistra světa, to přitom měla být poslední akce. Chtěl se vrhnout na trénování. A zatímco on našel chladný hrob na dně La Manche, pro jeho rodinu mělo to nejhorší teprve přijít...

Autor: Vojtěch Gibiš