Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Nejvíc si cením vítězné šňůry, říká Kvitová po prohraném čtvrtfinále

Australian Open

  8:00
PRAHA/MELBOURNE - Myšlenky na středeční porážku od druhé hráčky světa Very Zvonarevové zatím přebíjejí radost Petry Kvitové (20) z toho, že došla až do čtvrtfinále Australian Open. "Štěstí se snad za pár dní dostaví," doufá nejúspěšnější česká tenistka v Melbourne.

Petra Kvitová. foto: Reuters

Zvonarevová vstoupila do utkání raketově a po patnácti minutách vyhrávala už 4:0 v prvním setu. Zaskočila vás?
Hrála strašně dobře, šla do mě a nepustila mě k mému tenisu. Jen jsem se bránila a dělala chyby. Pak už to bylo těžké. Cítila jsem jen takové záchvěvy naděje, ale nikdy to nevydrželo dlouho.

To už se pak asi těžko vzpamatovává...
Zvlášť s hráčkou jejího formátu, která ani na moment nepoleví. Je možné, že jsem byla i trochu unavená. Nechci se na to ale vymlouvat, mezi zápasy jsem měla vždy den volno na odpočinek a přípravu před turnajem jsem nepodcenila.

Český postrach. Ruska odstřelila z Australian Open tři Češky v řadě - VÍCE ZDE

Ve druhém setu v hledišti zkolaboval divák, což soupeřku rozhodilo. Najednou jste začala stahovat její náskok...
Byla to nepříjemná událost, která nás poznamenala obě. Člověk se potom těžko soustředí na tenis. Veru to ale zasáhlo víc, byla mimo, ztratila koncentraci a mě se podařilo toho na pár gamů využít. Jenže jsem cítila ten strašný tlak, a navíc mi úplně odešel servis.

Austrálie celý den bouřlivě slavila 223. výročí příjezdu prvních britský kolonistů. Nevadilo vám to na kurtu?
Ve druhém setu nás vylekaly výstřely, asi čestná salva. Jinak nás oslavy příliš nerušily. Dalo se hrát.

Petra Kvitová.

Nakonec jste byla už třetí Češkou, kterou Ruska v Melbourne vyřadila. Štve vás to?
Mně i holkám se v Austrálii dařilo a byla škoda, že jsme musely narazit zrovna na druhou tenistku světového žebříčku. Věřím, že Vera v semifinále neskončí. Klidně může vyřadit i Kim Clijstersovou a celé Australian Open vyhrát.

Potěší o to víc, že vás Zvonarevová po zápase chválila?
Chvála od hráčky jejího formátu vždycky potěší, ale musím se vyvarovat krize, která na mě padla i po loňském postupu do semifinále Wimbledonu. Nějaký pokrok jsem udělala, ale nesmím usnout na vavřínech, protože přichází období, kdy musím úspěchy potvrdit.

Takže začátek sezony hodnotíte pozitivně?
Momentálně mám v hlavě prohraný zápas a radost není, jaká by měla být. Snad se štěstí za pár dní dostaví. Přece jen mám za sebou super šňůru – devět zápasů v řadě jsem snad nikdy nevyhrála. Teď ale vím, že to je v mých silách. Novináři mi říkají, že stoupnu v žebříčku. Doufám, že se nezastavím a poskočím i o kousek výš.

Co vám vlastně australské turné dalo do další části sezony?
Hlavně sebevědomí – vyhrála jsem první zápas roku, pak hned první turnaj v Brisbane a úspěchy jsem přenesla i na grandslam. Nejvíc si vážím toho, že jsem dokázala delší dobu udržet formu. Pořád ale musím zlepšit servis. Není tak silný, jak by mohl být. Pracovat musím i na všem ostatním.