130 let

Caster Semenyová | foto: ČTK/AP

Nekompromisní Semenyaová. V prvním závodě po návratu vyhrála o parník

Sport
  •   23:30
stanford - Caster Semenyaová vyhrála na Diamantové lize v americkém Stanfordu běh na 800 metrů. Jihoafrická atletka hladce zvítězila v čase 1:55,70, druhá Američanka Ajee Wilsonová na ni ztratila více než dvě a půl sekundy.

Dávný rekord Kratochvílové v ohrožení. Semenyaová jej chce překonat po návratu na osmistovku

Semenyaová se mohla na osmistovku vrátit díky tomu, že švýcarský soud pozastavil platnost kontroverzního pravidla mezinárodní atletické federace IAAF o povinné hormonální léčbě pro závodnice s vyšší hladinou testosteronu. 

Osmadvacetiletá Jihoafričanka absolvovala jediný předchozí letošní start v Diamantové lize na začátku května v Dauhá pár dní před zavedením tohoto pravidla. Vyhrála tam v čase 1:54,98.

Ve Stanfordu se Semenyaová nejdříve přihlásila na 3000 metrů, ale po umožnění startu na osmistovce požádala o přesun na svou hlavní trať. 

Semenyaová při závodě v Curychu.
Caster Semenyaová odpovídá reportérům.

Dvojnásobná olympijská vítězka závod jasně ovládla, ale k letitému světovému rekordu Jarmily Kratochvílové 1:53,28 se nepřiblížila.

Francouzskému tyčkaři Renaudu Lavilleniemu se vstup do Diamantové ligy nepovedl. 

Sedminásobný vítěz prestižního seriálu a světový rekordman zahájil po zranění sezonu až před dvěma týdny, ve Stanfordu skočil 546 cm a obsadil poslední místo. 

V běhu na 400 metrů překážek se suverénní vítěz Rai Benjamin dostal časem 47,16 do čela letošních světových tabulek. Tam se propracovala i Beatrice Chepkoechová, která letos jako první zaběhla 3000 metrů překážek pod devět minut.

Třetí letošní závod Diamantové ligy absolvuje ve Stanfordu koulař Tomáš Staněk, jeho soutěž začala ve 23:00 SELČ.

Autor: ČTK