Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Nemám na výběr, musím bojovat.‘ Ruské invazi se na ukrajinské straně brání boxeři, biatlonisté nebo tenisté

Bojujte za naší zemi, burcuje starosta Kyjeva, Vitalij Kličko foto: Reuters

Doporučujeme
Stejně jako bojovali mezi šestnácti provazy nebo v kleci pro MMA, tak nyní bojují také na frontě. A přestože jak na ukrajinské, tak na ruské straně zní slova o míru, jsou na opačné straně barikády.
  11:27

Do ukrajinské armády narukovali biatlonista Jevhen Malyšev, fotbalisté Vitalij Sapylo a Dmytrij Martyněnko, sdruženář Dmytro Mazurčuk, tenista Sergej Stachovskij či biatlonista Dmytrij Pidručný.

Největší zájem médií i lidí ale budí ti, kteří byli zvyklí bojovat celou sportovní kariéru – boxeři nebo MMA zápasníci.

Aby ne, když starostou Kyjeva je v červenci padesátiletý Vitalij Kličko, který má nyní po svém boku mladšího bratra Vladimira. Stejně jako když v první dekádě tohoto tisíciletí vládli těžké váze, během ruské vojenské invaze na Ukrajinu bojují bok po boku.

„Jsou našimi hrdiny. Stejně jako prezident Volodymyr Zelenskyj. Pokud tuhle válku vyhrajeme – a my ji vyhrajeme, tak může zůstat Vitalij starostou Kyjeva doživotně,“ říkal už o víkendu Jurij Nastič.

Ukrajinec žijící už pětadvacet let střídavě na Slovensku a v rodném Užhorodu, který momentálně pomáhá na hranicích s pomocí potřebným. Asi nepřekvapí, že mu dělá parťáka pro změnu slovenský boxer, Tomáš Kovács. Minulý pátek přivezli na hranice na 10 tun jídla a potřebných zásob, ve středu dalších osmnáct tun. Nastič je pak chce spolu s dalšími parťáky dostávat i do ukrajinského vnitrozemí ke kamarádům ve zbrani.

Třeba i k třicetiletému Pidručnému, který krátce po návratu ze zimní olympiády v Pekingu vstoupil do Národní gardy v rodném Ternopilu.

Nebo k jednadvacetiletému nadějnému boxerovi Jaroslavu Mogišovi, který je od začátku konfliktu na frontě v Žytomyru zhruba 150 kilometrů od obléhaného Kyjeva.

„Nemám na výběr, musím bojovat. Musíme to udělat,“ hlásí už několik dní starší z bratří Kličků. Vladimir mluví obdobně, v každém ze svých videí na sociálních sítích pak vyzývá k ukončení konfliktu. Ve středu mu dal možná poněkud překvapivě naději ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Ten měl v rozhovoru pro stanici Al-Džazíra říct, že je Moskva připravena jednat o příměří a že uznává prezidenta Zelenského.

Toho Zelenského, na kterého měla dle britských Timesů poslat zabijácké komando známého jako Wagnerova skupina. Na jejím 24členném seznamu pak jsou údajně také oba Kličkové.

„Mnohokrát už bylo řečeno, že ruské ozbrojené síly neútočí na ukrajinská města, takže Vitaliji děkuji. Existuje spousta dezinformací a lží. A vy byste se měli především vypořádat s těmi, kteří rabují, protože kvůli vašemu rozdávání zbraní komukoliv už zemřelo až příliš mnoho civilistů,“ napsal pod video Vitalije Klička na svém profilu jistý Rus jménem Nikolaj Valujev.

Jde taktéž o bývalého světového šampiona těžké váhy, 213 centimetrů vysokého obra, který v kariéře prohrál pouze dvakrát. A který byl také poslancem ruské Státní dumy.

Putina podpořil i Povětkin

O jeho duelu se starostou Kyjeva v boxerském ringu se v minulosti několikrát spekulovalo, nikdy k němu nedošlo. A jestliže ještě pár let o sobě mluvili jako o přátelích, ohledně aktuální války na Ukrajině se jejich názory rozcházejí. A to i přes skutečnost, že Valujev rozhodně nemá omezené zpravodajství ze zahraničí.

Podobně jako jeho o šest let mladší krajan Alexander Povětkin. Ten se s Kličkem – Vladimirem – v říjnu 2013 v ringu utkal. Ten ring stál v olympijském komplexu v Moskvě.

Povětkin před svými fanoušky v době, kdy už napětí mezi oběma zeměmi eskalovalo, prohrál. Na následné tiskové konferenci se oba tématu rusko-ukrajinské krize vyhnuli, mluvili o tom, že sportovci nejsou politici.

A také o míru. Tak jako vlastně nyní, ovšem v jiném tónu.

„Síla je v pravdě. Tato známá věta, kterou pronesl Sergej Bodrov, vystihuje podstatu toho, co se dnes na Ukrajině děje. Celé ty roky jsme bojovali za pravdu, zatímco Slované byli na Donbasu likvidováni. Proto stojím za naším prezidentem a jeho rozhodnutím postavit se za obyčejný lid, bojovat proti nacistům, kteří parazitovali na nás, Slovanech. Každá válka jednou skončí. Doufám, že tato skončí velmi brzo,“ napsal Povětkin na svůj Instagram.

Je třeba připomenout, že v roce 2004 změnil tradiční pravoslavnou víru za tzv. Rodnověří, což je novopohanské náboženské hnutí hlásící se k odkazu slovanského předkřesťanského náboženství. Nedělí proto lidi dle národnosti na Ukrajince, Rusy, Slováky, Čechy, Poláky a podobně, ale jde mu v jeho poselství o Slovany jako takové.

Na to, že nejen na Donbasu umírají právě Slované a to na obou stranách barikády, tak nějak pozapomněl. Ostatně smrt na frontě našli i první tři zmínění sportovci v tomto článku – Malyšev, Sapylo a Martyněnko.